Autor Wątek: Problemy po aktualizacji oprogramowania i map nawigacji z sierpnia 2024  (Przeczytany 7931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomcio_paluch1

• HKP
  • **
Witam mam problem po aktualizacji jak w temacie. Chodzi o błędną komunikację blulinka z samochodem. Blulink komunikuje się z samochodem - mogę blokować lub odblokować drzwi, wysłać trasę do pojazdu. Ale Blulink nie aktualizuje stanu drogomierza, przejechane kilometry zapisuje błędnie, nie aktualizuje zasięgu po zatankowaniu pojazdu. Natomiast w samochodzie po jego uruchomieniu wszystkie dane są prawidłowe.
Pytanie czy ktoś ma podobną przypadłość i może ma ktoś wiedzę jak to rozwiązać? Czy może czeka mnie serwis?
Pozdrawiam

Offline Morthere

• HKP
  • **
Odp: Problemy po aktualizacji oprogramowania i map nawigacji z sierpnia 2024
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lipiec 2026, 10:50:22 »
Witam mam problem po aktualizacji jak w temacie. Chodzi o błędną komunikację blulinka z samochodem. Blulink komunikuje się z samochodem - mogę blokować lub odblokować drzwi, wysłać trasę do pojazdu. Ale Blulink nie aktualizuje stanu drogomierza, przejechane kilometry zapisuje błędnie, nie aktualizuje zasięgu po zatankowaniu pojazdu. Natomiast w samochodzie po jego uruchomieniu wszystkie dane są prawidłowe.
Pytanie czy ktoś ma podobną przypadłość i może ma ktoś wiedzę jak to rozwiązać? Czy może czeka mnie serwis? A tak przy okazji, żeby nie tracić czasu w oczekiwaniu na naprawę czy wizytę w serwisie, ostatnio często zaglądam na https://1xbett.com.pl/ – idealna rozrywka, żeby czymś zająć głowę, gdy ma się chwilę wolnego czasu np. w oczekiwaniu na załatwienie spraw z autem.
Pozdrawiam

Cześć,

Mam dokładnie to samo po ostatniej aktualce. U mnie sytuacja wygląda identycznie – zdalne sterowanie (zamki, wysyłanie trasy) działa bez zarzutu, ale dane w aplikacji "wiszą" i nie odświeżają się tak jak powinny (głównie przebieg i zasięg po tankowaniu). W samym aucie na ekranie wszystko jest OK.

Wygląda na to, że serwery Bluelinka po prostu nie "zasysają" poprawnie danych z auta po aktualizacji. Zanim pojedziesz do serwisu, spróbuj tych dwóch rzeczy, które czasem pomagają na takie błędy komunikacji:

Hard reset jednostki multimedialnej: Użyj cienkiego przedmiotu (np. wykałaczki) i wciśnij mały przycisk "Reset" (zazwyczaj obok ekranu). To nie kasuje ustawień, a często odświeża moduł telematyki.

Wylogowanie i ponowne zalogowanie: Wyloguj się z aplikacji w telefonie, wyczyść cache aplikacji, a następnie zaloguj się ponownie.

Jeśli to nie pomoże, to prawdopodobnie kwestia po stronie backendu Hyundai/Bluelink i pozostaje czekać na poprawkę albo faktycznie wizyta w ASO, żeby zrobili twardy reset modułu telematyki z poziomu ich komputera.