Autor Wątek: [i20 PB] Dławi się i nie wchodzi na obroty.  (Przeczytany 1876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin 1981

• HKP
  • **
Dławi się i nie wchodzi na obroty.
« dnia: 26 Lipiec 2024, 19:16:08 »
Cześć. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc chociaż naprowadzić mnie na to co się dzieje...
Mój Hyundai i20 zaczął nagle tracić moc. Ciężko mu się wkręcić na obroty. Na zimnym silniku jest w porządku. Gorzej gdy się już rozgrzeje. Wtedy zaczyna się dławić, muszę dodawać mocno gazu żeby chciał ruszyć  Gdy już długo się jedzie i mocno nagrzeje wtedy nie chce w ogóle się wkręcić. Bardzo głośno chodzi, a przy dodaniu gazu (gdy to jeszcze możliwe) świszczy jakby coś go zatkało w wydechu. Tak samo jest na gazie jak i na benzynie. Czy ktoś ma pomysł na co naprowadzić poszukiwania?

Offline Marcin 1981

• HKP
  • **
Odp: Dławi się i nie wchodzi na obroty.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipiec 2024, 16:10:53 »
Naprowadzono mnie na czujnik składu mieszanki i otwarcia przepustnicy. Nie wiem jak się to nazywa, ale wiem gdzie się znajduje mniej więcej. Umówiłem się na poniedziałek z mechanikiem, bo kolega, który mi doradzał nie radził mi tam samemu grzebać.  Gdy próbowałem podjechać pod wiadukt jakiś facet zaoferował mi pomoc i nawet podłączył komputer pod gniazdo serwisowe i wyszedł błąd p2191 czyli składu mieszanki.

Dziś był też mechanik, którego sprowadziła znajoma i on z kolei sprawdził auto i powiedział, że to wypalone świece zapłonowe.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2024, 16:25:29 przez Marcin 1981 »

Offline Marcin 1981

• HKP
  • **
Odp: Dławi się i nie wchodzi na obroty.
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipiec 2024, 17:15:33 »
Problem rozwiązany. Katalizator się rozpadł i zapchał wydech. Temat do zamknięcia.