Forum > Getz
[Getz] Dźwięki przy wrzucaniu na dwójkę
CormaQes:
Witam, od dłuższego czasu dochodzi do mnie ten dźwięk, ale teraz postanowiłem coś z tym zrobić. Odpalam silnik, wrzucam jeden, ruszam, wrzucam dwa, puszczam sprzęgło i po chwili dochodzi do mnie sekundowy dźwięk jakby zębatki. Później już nie występuje. Tylko za pierwszym wrzuceniem dwójki po uruchomieniu silnika. Ktoś wie? Groźne to?
szulbek:
Witam,
również od jakiegoś czasu zauważam te niepokojące dźwięki. Występują nie zawsze, ale niestety często. Niestety nie udało mi się jeszcze zdiagnozować przyczyny, pierwsze wrażenia to może (oby nie) synchronizator, ale czasem wydaje mi się, że słyszę ten dźwięk z okolic lewego, przedniego koła. Może "się niesie" ze skrzyni??
Również będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
pozdrawiam
szulbek
CormaQes:
W poniedziałek wybiorę się do mechanika, jak się czegoś dowiem, to napiszę;)
darek186:
cos wiadomo Panowie? widze ze macie silniki 1.3 i 1.4, ja mam 1.1 i ten sam problem
Nie dawno kupiłem auto tak wiec powoli naprawiam ;) lecz nie mam pojęcia co do tego "zgrzytu", wydaje mi sie ze ma to zwiazek ze sprzegłem-lecz pewny nie jestem bo moge jechac na 1-wszym biegu powoooooooli rozpedzajac auto(do 3.5tyś obrotów) i wtedy tez nastepuje ten dzwiek;/ wydaje mi sie ze ma to raczej zwiazek z predkoscią, możliwe że właśnie coś ze skrzynią biegów hmm
ciężka sprawa do zdiagnozowania
robaszek127:
U mnie właśnie zaczęła zgrzytać i to nieraz po przejechanym zakręcie trójka. Też myślałem, że pada synchronizator lub coś dzieje się ze skrzynią. Chciałem zmienić olej ale oryginał jest strasznie drogi a jakiś inny może byc niedobry. Jednak niedawno wziąłem odpowietrzyłem sprzęgło bo źle ustawiony był pedał sprzęgła i nie cofał się dobrze. Ale to nie pomogło, dzięki jednak tej naprawie zobaczylem zużytą, popękana uleję gumową od wybieraka. Widac ją jak się włączy bieg3 czy 1. Na razie zalałem otwory w tulei sylikonem i już rzadziej zgrzyta trójka przy zmianie. Bo nie wiem jak ta część się nazywa bo wybieraka nie ma na allegro.
Nawigacja
[#] Następna strona