Forum > i30 GD

I30 GD pompa sprzęgła regulacja

(1/4) > >>

ALen:
Cześć. Czy pompa sprzęgła na trzpieniu do pedału jak zaznaczone na zdjęciu ma regulację skoku pedału? Bierze sprzęgło przy samej podłodze. Po wymianie sprzęgłą, łapy, wysprzęglika bez zmian. Jeszcze tu nie próbowałem

XT1097:
Odpowietrz porządnie, w niektórych autach był tłumik drgań, taki talerzyk z króćcem, który przy uszkodzeniu też powodował niskie branie. Receptą było jego wymiana na zaślepke.

ALen:
Tłumik drgań był do 2011r. Odpowietrzony był nie jeden raz. Bardziej obstawiam ten luz co na filmiku. Ale dzięki za sugestię
https://www.youtube.com/shorts/Xiuwlrm0dic

XT1097:
Nie słyszałem o możliwości regulacji w takich układach. Luz który pokazujesz możesz zniwelować jakąś tulejką ale nie sądzę żeby to uratowało sprawę. Czy wymieniałeś samą pompę? Problem może leżeć w niej.
Układy hydrauliczne zasadniczo nie mają "luzów" bo ciecz nie jest scisliwa. Powietrze zaś jest stąd.pierwszy ruch to odpowierzanie. Niesprawna pompa może wprowadzać do układu powietrze. Podobnie jakiś element sprężysty - czasem na przewodach do sprzęgła są zwijane takie świńskie ogony-zwoje przewodu ciśnieniowego. Jeżeli one się mocno poruszają to mogą nieznacznie zwiększać objętość układu.
Ja obstawiam pompę.  Szkoda że zacząłeś od sprzęgła bo poniosłeś koszty.

robaszek127:
Pewnie mechanik jak zawsze doradził wymianę sprzęgła ;D Widać to nie pomogło ale i tak zarobił. Tak czy siak zawsze lepiej najpierw sprawdzić ten wysprzęglik może jest zapowietrzony lub zrobił się luz na plastykowej obudowie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej