Autor Wątek: I30 1.6 CRDI - nierówna praca po odpaleniu silnika gdy jest ciepło  (Przeczytany 12157 razy)

Offline Emil_I30

• HKP
  • **
Odp: I30 1.6 CRDI - nierówna praca po odpaleniu silnika gdy jest ciepło
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lipiec 2024, 18:48:41 »
Witam, również pojawił się u mnie podobny problem z nierówną pracą po odpaleniu silnika. Powiedz mi proszę czy sprawdzałeś jak auto zachowuje się po wyczyszczeniu EGR czy od razu go zaślepiłeś?
Jak z dostępem do EGR? Sam to robiłeś czy komuś to zleciłeś?

Nie bawiłem się w czyszczenie bo to dużo więcej pracy, trzeba demontować chłodnice EGR i przewody płynu chłodzącego, dla tego od razu zaślepiłem. Nie chciało mi się tego robic samemu, w Warszawie zapłaciłem za to 200 zł.

Poniżej zdjęcie zaślepki u mnie w aucie.

« Ostatnia zmiana: 09 Lipiec 2024, 18:50:14 przez Emil_I30 »

Offline ozyrys00

• HKP
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lipiec 2024, 21:55:38 »
Ja mam podobne objawy, choć falowanie obrotów jest mało widoczne. Przy temperaturze do 15 stopni przy rozruchu silnik wchodzi na obroty 1400-1500 i od razu spada w granicę 900, jak temperatura podskoczy powyżej 13-15 stopni to przy rozruchu rozkręca się niewiele ponad 1000 i spada na jakieś 850 obrotów. Falowanie obrotów jest nieznaczne i póki co nie wpływa znacząco na pracę silnika. U mnie ustaje zaraz po ruszeniu. Błędów brak, mechanik wskazuje na EGR jeśli chodzi o falowanie (podpowiedział aby obserwować czy przy jednostajnej jeździe przy obrotach około 2000 nie czuć szarpania silnika). Co do wyższych obrotów podczas rozruchu przy niskich temperaturach mówił, ze może to jest jakaś procedura zimnego startu lub słaby akumulator bo on póki co nie może wskazać przyczyny (miałem mu kiedyś zostawić auto na noc zimą aby rano mógł sprawdzić pod kompem ale czasu nie znalazłem by podjechać).

W kwestii wchodzenia silnika na wyższe obroty przy pierwszym strzale odpalenia mam podobnie (od 100kkm). Teraz przy +30C to nie występuje. Jak tylko temperatura spadnie kolo +15C to obroty lecą na 1400, a jak jest blisko 0C to nawet do 1700. Akumulator oryginalny z 2016r. Nic z tym nie robiłem. Obecnie przebieg 250kkm, 1.6 CRDI 110KM Euro 6.

Czy masz jakaś przyczynę i szukasz rozwiązania? W każda zimę mam coraz to większe obawy, ze kiedyś mi rozrząd przeskoczy przez to.

Offline TomekZet

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Lipiec 2024, 15:06:13 »
Jeszcze nic z tym nie robiłem, odstawiam na początku sierpnia auto do mechanika na większy przegląd ale nie wiem czy coś w takie temperatury będzie w stanie stwierdzić. Akumulator bym wykluczał mimo sugestii mechanika, bo działo się tak zarówno na oryginalnym, dzieje się dalej po wymianie na Bosch EFB. Myślę, że trzeba będzie poczekać na niższe temperatury i dać na jakąś diagnostykę wtedy.

Offline ozyrys00

• HKP
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lipiec 2024, 19:24:35 »
Miałem takie przeczucie, że to nie od akumulatora.
Nie znam się, ale strzelam, że to któryś z czujników temperatury lub halla.
Ewentualnie któryś z czujników na pompie lub listwie paliwowej ewentualnie zawory na nich.
Niby mam carscanner pro, ale nie mam wystarczającej wiedzy jak te rzeczy posprawdzac. 😐

Offline Eskimos

• HKP
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Wrzesień 2024, 22:01:32 »
Nie bawiłem się w czyszczenie bo to dużo więcej pracy, trzeba demontować chłodnice EGR i przewody płynu chłodzącego, dla tego od razu zaślepiłem. Nie chciało mi się tego robic samemu, w Warszawie zapłaciłem za to 200 zł.

Poniżej zdjęcie zaślepki u mnie w aucie.

A czy wyprogramowałeś EGR z ECU?

Offline Emil_I30

• HKP
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Wrzesień 2024, 21:13:53 »
Nie i żadnego check engine nie ma.

Offline Robsson79

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Październik 2024, 16:53:33 »
EGR zaślepiony blaszką z linku. Wrażenia silnik pracuje lepiej jakby doszło mu z 10 KM, zmniejszyło się spalanie, po przejechaniu ok. 1300 km żadnego błędu (zobaczymy dalej). Wypalanie co ok. 440km (było co 150-170 km), wiec jest dużo lepiej.