Forum > i40 VF

ślizgające się sprzęgło

<< < (3/4) > >>

robaszek127:
Dwumasa jest droższa wiadomo. Ale takie valeo nie powinno kosztować więcej niż 2500. Chyba, że w hyundaiu są drogie sprzęgła. A wymiana raczej też nie jest droższa wiele niż gdy wymiania się zwykłe sprzęgło.  A co ciekawe często na allegro kupuje się e sklepów części wiele taniej niż w stacjonarnych pseudo hurtowaniach.
Sam ostatnio kupowałem fltry czy olej do skrzyni biegów Fusch w super cenach o wiele taniej niż w dużym motoryzacyjnym sklepie.

Pocztex4:
Zgadzam się że kupisz taniej na allegro, tylko zazwyczaj jest tak że jak mechanik kupuje  i montuje to masz gwarancję i w razie awarii to on odpowiada przed tobą jak coś będzie nie tak. A jak ty kupisz na allegro i dasz mu do zrobienia to w razie co nie licz na gwarancję.

robaszek127:
Cóż jak masz uczciwego mechanika to może uzna swoją winę jak coś spaprze. Oraz uczciwie wstawi części a nie policzyza firmowe a da najtańsze zamienniki bo to łatwy dodatkowy zarobek.
Ja sam na swoim przykładzie wiem, ze najlepiej wymienić samemu niestety. Mój getz po naprawie u mechanika cudem sie nie zapalił ł na drodze po powrocie od niego.

Pocztex4:
No nie do końca. Wyobraź sobie że przychodzi do ciebie klient  na wymianę sprzęgła ze swoją częścią kupioną nie wiadomo gdzie i jakiej firmy ,a może leżała gdzieś w piwnicy 10 lat. Zakładasz sprzęgło a po tygodniu coś się rozsypało. I teraz pomyśl dał byś na to gwarancję          ( jeżeli chodzi o część) bo ja nie. Skoro mam udzielić gwarancji na naprawę to kupuję i montuje część ja, bo wtedy mam pewność co kupiłem i biorę za to odpowiedzialność. A po drugie mechanicy mają układy ze sklepami czy hurtowniami i jest łatwiej o dogadanie się co do wadliwej części!

robaszek127:
Rozumiem ale to niestety działa w dwie strony. Nie ma gwarancji, że mechanik wstawił tą część za którą zapłaciło się. U nas nawet gościu co remontuje traktory i ma sklep skupował oryginalne pudełka po np. tulejach ursusa. Wiadomo po co by wstawić komuś tani szajs a klient za remont zapłaci jak za oryginały ;D
Dlatego też wolę sam kupić części i wymienić samemu. W getie nawet udało mi się wymienić skrzynię biegów z łożyskiem oporowym.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej