Forum > i30 GD

Skrzynia biegów - zgrzyty przy wrzucaniu 3 i 4 biegu

<< < (2/3) > >>

dorsiu:
Jak coś to po naprawie skrzyni, wymiana synchronizatorów była + wymiana sprzęgła, teraz już wszytko gładko wchodzą biegi.

daniello1234:
Mam pytanko.  Jeżeli taka częsta przypadłość te synchronizatory  to co dokładnie z nimi jest. Zbyt delikatne słaby materiał.  Zła eksploatacja.  Brak wymian oleju w skrzyni. 

XT1097:
Przede wszystkim to nie wymieniaj oleju w skrzyni. Powyższy najpierw wymienił (niepotrzebnie) a potem naprawiał skrzynię. Bardzo częsta przypadłość.

TomekZet:
I ja miałem podobnie. Najpierw wymieniłem olej (Shell Spirax S5) na taki "zalecany" przez Hyundai, a po niecałym roku wymieniałem synchronizatory (padł 5 bieg). W serwisie usłyszałem takie słowa - "Proszę Pana, ona ma 170tys km to już miało prawo". To jeśli po takim niewielkim przebiegu w aucie miały prawo paść synchronizatory to znaczy, że w moim poprzednim aucie powinienem wymieniać dwa razy podczas jego użytkowania, a tam olej w skrzyni wymieniałem jak auto miało 200tys km.

dorsiu:
U mnie obstawiam był przypadek raczej złej eksploatacji, za szybkie puszczenie sprzęgła, bo pamiętam sytuację podczas jazdy kiedy skrzynia, czytaj synchronizatory zatrzeszczały i dalej już od tego momentu podczas jazdy pojawiał się dźwięk zgrzytania.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej