Najlepsze forum o Hyundaiu w Polsce
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
. Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Witamy w HKP 2.0 :-)
Strona główna
Forum
TinyPortal
Download
Baza silników
Kontakt
Zaloguj się
»
Forum
»
Auta i problemy
»
ix35 EL
»
Remont silnika Śląsk 1.6gdii
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: Remont silnika Śląsk 1.6gdii (Przeczytany 4739 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dambie
HKP
Remont silnika Śląsk 1.6gdii
«
dnia:
19 Luty 2025, 10:12:46 »
Dzień dobry wszystkim,
Zwracam się do Was z prosba o polecenie warsztatu w którym zrobię jak najlepiej remont silnika benzynowego 1.6gdi na Śląsku najlepiej okolicę Katowic. Może ktoś coś już robił i poleci?
Auto zakupiłem trzy miesiące temu z autokomisu gościu mówił że nic do roboty nie ma przy tym aucie
a się potem okazało że charakterystyczne stukanie jak w dislu nie powinno mieć tu miejsca.(Sporo lat jeździłem dislami i nie zwróciło to mojej uwagi ) Niestety pojechałem kupić sam bez wiedzy i doświadczenia i gościu to wykorzystał. Kompresji w silniku też raczej nie ma bo jak na lekkimi opadzie auto zostawię na biegu to się zsuwa
i dość sporo oleju bierz zrobiłem ponad 2tys km i już niecały litr dolalem. Teraz już mleko rozlane także szukam kogoś kto by to zrobił aby auto jesCze posłużyło wiele lat dla rodzinki.
Za szczerą odpowiedź dziękuję i pozdrawiam
robaszek127
Giełda
Odp: Remont silnika Śląsk 1.6gdii
«
Odpowiedź #1 dnia:
19 Luty 2025, 13:17:15 »
Spróbuj od góry wlać naftę lub specjalny płyn do wypłukania nagaru z pierścieni to może pomoże. Ten silnik ma wadę i co najważniejsze zobacz kamerką stan katalizatora. Tak samo warto sprawdzić kamerką stan cylindrów czy nie są porysowane przez opiłki katalizatora.
Z drugiej strony raczej lepiej kupić drugi silnik niż remontować stary jak będzie zajechany.
manual
HKP
«
Odpowiedź #2 dnia:
19 Luty 2025, 16:45:37 »
Miałem podobny przypadek tzn. brał duże ilości oleju . Lałem naftę i różne inne specyfiki do czyszczenia nagaru , nic nie pomogło skończyło się na remoncie
dambie
HKP
«
Odpowiedź #3 dnia:
19 Luty 2025, 17:09:35 »
A gdzie robiłeś remont? Jakie objawy jesCze miałeś? Auto traciło na mocy ? Przy jakim przebiegu był remont i czy w ogólnym rozrachunku byłeś zadowolony po remoncie silnika?
robaszek127
Giełda
«
Odpowiedź #4 dnia:
19 Luty 2025, 17:14:02 »
Ta czy siak zostaje nalać nafty i jeździć. Ale powoli szukać silnika. One są tak teraz popularne, że nawet na aliexpress są nówki do kupienia.
dambie
HKP
«
Odpowiedź #5 dnia:
19 Luty 2025, 17:16:51 »
Z wlewaniem nie chce nic kombinować bo nie mam pojęcia na te tematy i wolę nie ryzykować.. myślę że remont jeżeli będzie zrobiony prawidłowy jest lepsza opcją ponieważ wiesz coś masz zrobione a jeżeli kupisz silnik to też spory kasy wydasz a nie wiesz ile nim pojeździsz bo też coś może zaskoczyć zależy na jaki trafisz
robaszek127
Giełda
«
Odpowiedź #6 dnia:
19 Luty 2025, 17:25:05 »
remont to też nie takie chop siup szczególnie, że hyundai ma bardzo drogie części. Ostatnio na youtube robili skrzynię biegów do ix35 zajechaną bez oleju to oryginał 22tys i brak w Aso. Części brak więc naprawiali z innych skrzyń wyjmując tryby.
I jak w życiu nigdy remont nie zrobi z silnika jak był złożony fabrycznie. Do tego też nie ma gwarancji, że silnik bedzie działał dobrze mimo dużej kasy wydanej.
Oczywiście zakup używki to też ryzyko bo te silnik są chodliwe i drogi bo się psują ludziom przez owy nagar i kawałki katalizatora.
A co do lania nafty zobacz filmiki na youtubee jak to robią specjalnymi płynami w silnikach 1.2piuretech gdzie też jest problem z zablokowanymi pierścieniami przez nagar. Lejesz płyn w spraju przez otwory świec a potem wydmuchujesz wszystko kręcąc silnikiem. Proste a może coś pomóc a niewiele kosztuje.
«
Ostatnia zmiana: 19 Luty 2025, 17:29:57 przez robaszek127
»
dambie
HKP
«
Odpowiedź #7 dnia:
10 Marzec 2025, 19:17:15 »
Rozumiem że nikt nie robił remontu 1.6 gdi ? Sami szczęściarze
jey26
HKP
«
Odpowiedź #8 dnia:
18 Marzec 2025, 12:01:10 »
hej, ja robiłem remont takiego 1.6gdi. De facto w ojcowym aucie. Załatwiłem nowy short blok, a stary wyremontowałem i mam do sprzedania, gotowy do montażu, po szlifie cylindrów, nowe tłoki, nowe panewki OE.
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
HyundaiKlub.pl
»
Forum
»
Auta i problemy