Autor Wątek: Dpf 1.7  (Przeczytany 39053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Albi

• Giełda
Odp: Dpf 1.7
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Maj 2024, 14:14:32 »
Cześć byłem w warsztacie i za wycięcie 1500 zł a odnośnie problemu z dpf to u mnie ma 196000 przebiegu większość artykułów pisze że 150-200tys km i wymiana jeśli nowy wytrzymał by ze 100000 km to bym zarezykował tylko potrzebuje informacji jak po wymianie dpf się zachowuje

Offline daniel89

• HKP
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Maj 2024, 11:55:41 »
Nie tylko w hyundajach. Ja wycinałem w swoim to gość który wycina zapytał ile lat ma auto ja mówię że 11 a on że stary. Mówię że nie taki stary bo mam jeszcze golfa IV co ma 25 lat. On odpowiedział że nie o to chodzi. Pytam więc o co chodzi?  na to Pan że już w rocznych wycinał bo ASO niby naprawiało a po paru kilometrach ludzie mieli dalej problemy w NOWYCH autach!  (Różne marki)

Offline daniel89

• HKP
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Maj 2024, 15:00:47 »
Cześć byłem w warsztacie i za wycięcie 1500 zł a odnośnie problemu z dpf to u mnie ma 196000 przebiegu większość artykułów pisze że 150-200tys km i wymiana jeśli nowy wytrzymał by ze 100000 km to bym zarezykował tylko potrzebuje informacji jak po wymianie dpf się zachowuje
Wytnij i miej święty spokój.

Powiem tak...
1. W przypadku kontroli nie masz napisane na czole "MAM WYCIĘTY DPF"
2. Jak będą sprawdzać normy spalin uwierz mi i poszukaj w necie ze bez dpfa będzie się mieścił w normach!
3. Wydałeś pieniądze na auto, ubezpieczenie, wymiana jakiś części na początku itp. a teraz go sprzedasz? (ktoś kupi wytnie dpfa bez mrugnięcia i będzie się cieszył dobrym autem)
Wycinaj dziada i ciesz się jazdą a co będzie później? kto wie??? może nic? może wyjdziemy z unii? może będzie wojna? różnie może być.
Ja nie żałuje ze mam wycięty i będę to każdemu polecał. Nie mam stresu czy mogę gasić czy się wypala czy nie.
4. Samochód nie będzie mówił kiedy mam go zgasić...
5. Zobaczysz ze auto jest żwawsze i naprawdę mniej pali.
6. Jak się zdecydujesz to poszukaj dobrego fachowca. Jeśli jesteś blisko Warszawy to mogę Ci polecić dobrego fachowca. już w 2 autach wycinałem a i opinie ma bardzo dobre. Jeden dzień roboty. Wstawiłem auto 8:30 przed 16:00 do odbioru. Ja płaciłem 1200zł

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Czerwiec 2024, 20:18:15 »
Cześć dziś byłem na diagnostyce komputerem i tu problem bo nie można odczytać korekty wtryskiwaczy ale pan od razu zrobił test przelewowy i wtrysk idą na stół probierczy i po tym zabiegu dopiero biorę się za DPF

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Czerwiec 2024, 20:45:01 »
Nie tylko w hyundajach. Ja wycinałem w swoim to gość który wycina zapytał ile lat ma auto ja mówię że 11 a on że stary. Mówię że nie taki stary bo mam jeszcze golfa IV co ma 25 lat. On odpowiedział że nie o to chodzi. Pytam więc o co chodzi?  na to Pan że już w rocznych wycinał bo ASO niby naprawiało a po paru kilometrach ludzie mieli dalej problemy w NOWYCH autach!  (Różne marki)
Można znaleźć taniej zwłaszcza jak jest dpf prosty to szybki temat młotek i przecinak a w tym przypadku trzeba ciąć i spawać i jeszcze ten majster ma własną stację diagnostyczną na razie czekam aż sprawdzą mi wtryski pozdrawiam

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Czerwiec 2024, 21:55:55 »
Przez coraz większą ilość firm i wycinanych dpfów mają w planie rządzący to ukrócić. Więc wycinając u jakiegoś Janusza lepiej zachować dpf by w razie czego wstawić spowrotem. Lub zrobić tam gdzie robi się przeglądy by potem w razie czego tam przymykali na to oko.

Offline daniel89

• HKP
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Czerwiec 2024, 09:21:28 »
Wycinając DPF musi wyciąć puszkę i zrobić to tak żeby później ładnie to wstawić z powrotem żeby diagnosta widział że jest . Z puszki wybijają go po kawałku i nie wyjmiesz całego żeby go zachować i wsadzić jakby co. On jest jak z jakiegoś kamienia lub porcelany. W Hyundaiu jest przy tym sporo roboty nie jest tak prosto jak miałem w oplu. Nie przez Januszy co wycinają będą to sprawdzać i zaostrzają przepisy tylko unia europejska tak dojedzie ludzi że będą jeździć na rowerze i oddychać przez maskę jak w plandemii aby wytworzyć mniej co² niestety w krajach europejskich cicho sie siedzi więc chyba to każdemu pasuje.

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Czerwiec 2024, 19:49:34 »
witam dziś odebrałem auto po sprawdzeniu wtryskiwaczy wyszło że są w idealnym stanie majster powiedział że w tych autach wytrzymują 300 tys. i więcej

Offline Robsson79

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Czerwiec 2024, 21:55:46 »
Cześć . Chyba zacznę od wtryskiwaczy bo teraz mam wypalanie poniżej 100km poczytałem że jak wtryski siadają to są głośniejsze chyba tak jest u mnie zwłaszcza przy dodawaniu gazu zrobiłem próbę przelewową 4 min i wyszło 16ml  28ml  31ml 24ml czy ktoś podpowie czy te przelewy świadczą o wypracowanych wytryskach z góry dziękuję

ta głośniejsza praca wtrysków jest z rana na zimnym?

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Czerwiec 2024, 08:33:53 »
Ta głośniejsza praca jest nie zależnie od temperatury i jest słyszalna przy pewnych obszarach i dodawaniu gazu ale wtryski zostały wyjęte sprawdzone na maszynie i są ok

Offline daniel89

• HKP
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Czerwiec 2024, 13:11:48 »
I co już wycięty?

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Lipiec 2024, 17:12:31 »
Cześć  na razie  po sprawdzeniu u dwóch fachowców na komputerze i sprawdzeniu wtrysków zaryzykowałem i oddałem dpf do mycia było 150mbar obciążenia wyczyścili do 0mbar na razie mam ponad 200 km i jest ok ale to za krótki okres aby stwierdzić że jest dobrze (mycie kosztowało 450 zł)

Offline Franek61

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Lipiec 2024, 19:34:32 »
Cześć  na razie  po sprawdzeniu u dwóch fachowców na komputerze i sprawdzeniu wtrysków zaryzykowałem i oddałem dpf do mycia było 150mbar obciążenia wyczyścili do 0mbar na razie mam ponad 200 km i jest ok ale to za krótki okres aby stwierdzić że jest dobrze (mycie kosztowało 450 zł)
Jestem bardzo ciekawy jak dalej DPF będzie się spisywał po wymyciu? Zaczynam mieć też problem  wypalaniem (przy wyższych temperaturach) . Tak samo jak Ty myślę o zakupie nowego (zamiennika) lub o myciu. Dlatego bardzo bym prosił odezwij się za jakiś czas, aby opisać efekt mycia po np. 1 czy 3 miesiącach.

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Lipiec 2024, 17:03:57 »
witam po regeneraci dpf wypalanie na razie po 300 km zobaczymy dalej jak będzie działał jeszcze muszę dodać bo wcześniej pojawiła się sugestia że po wycięciu dpf nikt tego faktu nie sprawdzi gołym okiem otóż stwierdzam że tak nie jest ponieważ sam wymontowywałem dpf i cały wydech za filtrem czyściutki żadnego nalotu sadzy można biało chusteczko sprawdzać  i dochodzimy do końcówki wydechu także czysto jakby prosto z fabryki auto wyjechało z wyciętym filtrem sami wiecie jak to diesel my na gaz a z tyłu czarna chmura końcówka wydechu czarna od sadzy prosta diagnoza chyba że w innych markach filtr tak dobrze nie czyści i jest inaczej pozdrawiam.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Lipiec 2024, 20:28:51 »
Super. Oby tak było jak najdłużej