Forum > ix35 EL

Napięcie ładowania

(1/3) > >>

marcin2105:
Witam Chciałbym zapytać czy to normalne że jak silnik jest zapalony i zgaszone swiatła (działają tylko ledy) to przy podpięciu komputera pokazuje napięcie na ECU 12.8 V tak samo pokazuje jak wsadzę miernik w gniazdo zapalniczki a jak włącze swiatła to napięcie przy podpiętym komputerze wzrasta do 14.5V i tak samo pokazuje na mierniku wpiętym w gniazdo zapalniczki. Zastanawiam się czy też tak macie czy u mnie jest coś nie tak np z jakąs kostką i prawidłowe napięcie pojawia się dopiero na światłach bo zamyka się obwód przez zarowki

...kuba...:
Tak działa w tym przypadku układ ładowania. Zerknij tutaj:
http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,15657.msg144641.html#msg144641
http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,15315.msg142333.html#msg142333

marcin2105:
Dzięki za pomoc

malerikula:

--- Cytat: marcin2105 w 28 Styczeń 2024, 22:42:09 ---Witam Chciałbym zapytać czy to normalne że jak silnik jest zapalony i zgaszone swiatła (działają tylko ledy) to przy podpięciu komputera pokazuje napięcie na ECU 12.8 V tak samo pokazuje jak wsadzę miernik w gniazdo zapalniczki a jak włącze swiatła to napięcie przy podpiętym komputerze wzrasta do 14.5V i tak samo pokazuje na mierniku wpiętym w gniazdo zapalniczki. Zastanawiam się czy też tak macie czy u mnie jest coś nie tak np z jakąs kostką i prawidłowe napięcie pojawia się dopiero na światłach bo zamyka się obwód przez zarowki
--- Koniec cytatu ---

Proponuje zapoznać się z parametrem naładowania akumulatora. Możesz się zdziwić jak się dowiesz że inteligentne ładowanie ładuje twój akumulator tylko do poziomu 80%, użytkownik typu piejar, nie jest przekonany do mojej teori. Proponuje sprawdz moją teorie, a dojdziesz do wniosku że lepiej jest mieć doładowany Aku niż niedoładowany. Ładuj dobrą łądowarką (mogę polecić) cyklicznie, AGM to nie są tanie rzeczy. Zależy od różnych czynników ale wole przedłużyć żywotność o np 2lata.

marcin2105:
Ale chodzi ci o podładowywanie? Ja pytałem o ładowanie przez alternator podczas jazdy

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej