Forum > i20

[i20 PB] Brak lakieru i korozja na drzwiach obok klamek.

<< < (48/61) > >>

gabor76:
Podobnie mnie informowali w ASO (nie Hyundai ASO)  - gwarancja na karoserię to gwarancja "na perforację blachy" czyli na przerdzewienie na wylot...  :mrgreen:  
tylko aby nie doprowadzić do przerdzewienia trzeba zabezpieczać nawet małe ubytki lakieru .. (to moje zdanie nie ASO ) a w tych przypadkach ubytki lakieru (zabezpieczenia przed perforacją ) nastąpiły z winy producenta  :roll:  :shock:  :evil:

ziutek:
Jak sprzedawałem samochód na jesieni, to patrzyłem specjalnie w książkę gwarancyjną i dopatrzyłem się gwarancji mechanicznej 5 lat, gwarancji na lakier 5 lat i gwarancji na perforację blachy 12 lat. Dotyczy to samochodów sprzedanych w pakiecie 5-5-5 dla użytkowników nie prowadzących działalności gospodarczej - tak mi się wydaje.
Hyundaie sprzedawane wcześniej miały gwarancję 3 lata mechaniczną, 3 lata na lakier i 10 lat na perforację blachy - dla samochodów nie w firmach.
Ten zapis o prowadzeniu działalności gospodarczej to tak na 80% z mojej pamięci podałem, co do ilości lat gwarancji to raczej się nie mylę. Sprawdźcie to w swoich książkach, bo aso może głupoty opowiadać.

de_assis:
Ja nie sprawdzałem, ale mam rocznikowo 2009, i wiem, ze wtedy byla krotsza gwarancja jak teraz, przynajmniej na blache.

Kudłaty_1975:

--- Cytat: "ziutek" ---Jak sprzedawałem samochód na jesieni, to patrzyłem specjalnie w książkę gwarancyjną i dopatrzyłem się gwarancji mechanicznej 5 lat, gwarancji na lakier 5 lat i gwarancji na perforację blachy 12 lat.
--- Koniec cytatu ---

Zgadza się. Jest 5 lat. Zgodnie z treścią książki gwarancyjnej:

„pkt. 2.4 Gwarncja na lakier i korozję powierzchniową
- 36 miesięcy bez limitu kilometrów
- 36 miesięcy z limitem do 100 tys. kilometrów (w zależności, co wystąpi wcześniej), jeżeli zakup nastąpił w celu prowadzenia jednej z następujących działalności gospodarczych (taksówka, w wypożyczalniach, płatny przewóz osób)

Gwarancja na lakier i korozję powierzchniową dla modeli objętych Programem Serwisowym 5-5-5 wynosi:

- 60 miesięcy bez limitu kilometrów
- 60 miesięcy z limitem do 100 tys. kilometrów (w zależności, co wystąpi wcześniej), jeżeli zakup nastąpił w celu prowadzenia jednej z następujących działalności gospodarczych (taksówka, w wypożyczalniach, płatny przewóz osób).”

Mój jest z 2011 i jest objęty Programem Serwisowym 5-5-5 (opisany w pkt. 2.2. książki gwarancyjnej)

Moim zdaniem najpiękniejsza jest definicja PREFORACJI. Generalnie ma przegnić na wskroś od środka na zewnątrz. Pisałem o tym w moim dawnym dawnym poście odnoszącym się do kwestii ocynkowania i20. Jak wybadałem temat, to i20 są ocynkowane, ale od wewnątrz. Taki sposób działania (ocynkowania), ma sen patrząc przez pryzmat definicji PREFORACJI.

Kam-mil:

--- Cytat: "Kudłaty_1975" ---
Moim zdaniem najpiękniejsza jest definicja PREFORACJI. Generalnie ma przegnić na wskroś od środka na zewnątrz. Pisałem o tym w moim dawnym dawnym poście odnoszącym się do kwestii ocynkowania i20. Jak wybadałem temat, to i20 są ocynkowane, ale od wewnątrz. Taki sposób działania (ocynkowania), ma sen patrząc przez pryzmat definicji PREFORACJI.
--- Koniec cytatu ---

Kiedyś miałem Skodę Felicie - tam tylna klapa gniła OD WEWNĄTRZ. Woda wnikała do środka klapy pod spojlerem i rdza żarła od środka. Jak ruda wylazł na zewnątrz to już było nie do odratowania.
Tak więc cynkowanie od wewnątrz ma sens. Oczywiście znacznie lepsze byłoby obustronne cynkowanie. Hyundai się jednak takimi szczegółami technologicznymi nie chwali. Jak przed zakupem pytałem sprzedawcę "Czy blachy są cynkowane?" to mi odpowiedział: "A kto teraz blach nie cynkuje?"
To teraz już wiemy kto.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej