Forum > i20

[i20 PB] Brak lakieru i korozja na drzwiach obok klamek.

<< < (38/61) > >>

de_assis:
W Busku jest dobry serwis, tzn. na pewno są mili i nie zlewają, ale po naprawie u nich - wymianei mechanizmu klamek, punktowym lakierowaniu - dalej jest lipa ... :(
Na ile masz ta gwarancje? Nie pomyliles sie i nie myslisz czasem o gwarancji na perforacje?

ziutek:
Odebrałem samochód. Sprawa klamek wygląda tak: przeróbka mechanizmu klamki polega na zastosowaniu innych cieńszych podkładek i w sumie to tyle...nie trzeba być geniuszem, żeby wiedzieć że mniejszy luz między blachą i gumką nie rozwiąże problemu. Na szczęście ASO w Busku ruszyło głową i stosują naklejane podkładki przezroczyste na blachę nie na całą klamkę, tylko na przedni element, który trze o blachę. Podkładki są dość grube i moim zdaniem powinny długo posłużyć jako ochrona lakieru/blachy. Pod klamkami lakiernik rdzy jako takiej nie stwierdził, tylko odrapanie lakieru i rdzawy nalot. Zostało to wyczyszczone, zabezpieczone epoksydem i punktowo polakierowane. Efekt końcowy jest taki, że naprawa tych klamek moim zdaniem rzeczywiście zabezpieczy lakier przed ponownym wycieraniem. Jest jedno ale. Mianowicie estetyka tych podkładek. Podkładki są naklejone na malowanie punktowe i maskują niedoskonałości takiego malowania, jednak wygląda to według mnie ŚREDNIO estetycznie. Jest też obawa jak będzie to wyglądało jak podejdzie brud pod te podkładki.
Zobaczymy. Moim zdaniem, żeby zrobione było to naprawdę dobrze należało by niestety pomalować całe drzwi i zastosować mniejsze podkładki, lepiej dopasowane do powierzchni lakieru.
No cóż, zima przed nami, zobaczymy jak to będzie wyglądać na wiosnę. Jak już napisałem gwarancji mam jeszcze prawie 3 lata na lakier więc luz.

A co do gwarancji to roczniki od 2011 były sprzedawane z gwarancją 5-5-5 co oznacza między innymi 5 lat gwarancji na wszystko(z wyłączeniami, ale nie na lakier), natomiast na perforację jest 12 lat.
Postaram się niedługo wrzucić fotki.
A poza tym jak powiedział mi lakiernik, póki nie zmienią całkiem klamek to innego sposobu jak z tą folią nie ma i trzeba nauczyć się z tym żyć :-)

de_assis:
Mozesz wrzuci zdjecie tych gumek? Jestem ciekaw jak to wyglada skoro narzekasz na estetyke. Nie wiesz te gumki to pomysl ASO w Busku czy zlecenie centrali Hyundaia?

ziutek:
Same gumki to raczej nie wymysł aso tylko centrali hyundaia. Podkładki natomiast raczej wymyśliło aso. Skuteczne moim zdaniem będą a wyglądają mniej więcej tak:

drugie drzwi:

Z bliska można się przyczepić. Z daleka jest ok. Generalnie kładę na to lachę. Rdzy raczej już nie będzie.

de_assis:
A pilowali Ci oryginalne gumki co sa?
Te podklaski to jak myslisz klamke trzeba zdejmowac zeby zalozyc?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej