Forum > i30 PD

Lampy H7, świecenie środkiem i górą

(1/3) > >>

szczepanm:
Cześć,

trochę mnie to irytuje, ale może tak powinno być.
Czy lampy w i30 podstawowej powinny świecić górą, jakby po znakach drogowych?
Narysowałem jak układa się u mnie snop światła.

Mowa o jeździe na wprost, bez doświetlania zakrętów.

tomilipin:
Światła powinny minimalnie oświetlać również górną część drogi, właśnie po to, żebyś widział znaki pionowe.

Stań naprzeciwko prostej ściany o jednolitym kolorze i wtedy wrzuć zdjęcie, bo tutaj nic nie widać. Ponadto, linia odcięcia którą zaznaczyłeś też jest jakaś dziwna.

Takt o powinno wyglądać:

szczepanm:
No mniej więcej tak jest, ale czy ta plama powinna być?
Czy ktoś posiada i30 z reflektorami H7 i mógłby pokazać jak to wygląda u niego? Wymienię żarówki, może to ich kwestia.
To jest model 2022 FL

...kuba...:
Ewidętnie coś tu jest nie tak.. na ścianie widać, że lewa lampa świeci w niebo...

--- Cytat: szczepanm w 16 Październik 2023, 10:29:58 ---Wymienię żarówki, może to ich kwestia.
--- Koniec cytatu ---
Na początek sprawdź co masz za żarówki - może jakieś LED.. i czy żarówki są dobrze włożone, zwłaszcza w lewej lampie. Na przeglądzie rejestracyjnym zawsze mam sprawdzane ustawienie świateł, nawet sprawdzają to na przeglądzie motocykla.

tomilipin:
Oj, ewidentnie coś tu jest nie tak... Linię odcięcia masz jak w ksenonach. Nie jestem ekspertem, ale takiej linii nigdy nie widziałem w zwykłych reflektorach soczewkowych. Nie były wymieniane lampy?
Ta dziwna plama światła z lampy od strony kierowcy oczywiście nie powinna istnieć.

Zwykłych żarówek H7 nie da się włożyć źle, jest to fizycznie niemożliwe. Wygląda, jakby żarnik był przekręcony/odwrócony, ale to byłaby wada fabryczna samej żarówki - nie powinna wyjść z fabryki w takim stanie. Przedziwne...

Spróbuj zamienić żarówki miejscami - nic nie kosztuje, a upewnisz się czy to wina żarówki, czy reflektora.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej