Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster

S-coupe LS szarpanie

<< < (25/34) > >>

on86:

--- Cytat: "Arni Sonata" ---I ja rowniez mam problemy tego typu ze silnik czy zimny czy cieply to szarpie gdy chce mu dac wiecej gazu chodz jak jest juz w pelni rozgrzany szarpiniacia bardzo slabieja i to obojetne czy na gazie czy benzynie, auto od 1000 do 2000 oborotow strasnzie szarpie trzeba przyspieszac delikatnie najlepiej jeszcze z noga na sprzegle XD powyzej 2000 idzie jako tako. I co moze byc tego powodem ? posiadam Autko Hyundaia Sonate z 94 roku GLS
--- Koniec cytatu ---

Proponuję przenieść do działu i40\Sonata <czytaj>

P.S. Do Moderatorów-Tylko pomagam ;p

jacekk:
Czesc chlopaki.

Przegladalem wlasnie temat o problemie kolegi - mam to samo, czyli szarpanie, mala moc, przy redukcji to samochod mi parkuje a nie jedzie. Swego czasu pomagala przegazowka ostra, i jakos sie jechalo.

W ASO hyundaia podlaczylismy auto pod komputer - 50 zl.

Okazuje sie, iz sonda lambda pokazuje zle wartosci, a co za tym idzie - silnik albo jest zalany albo ma za malo paliwa. Komputer bierze poprawki na bledy sondy, ale nie zawsze mu to wychodzi.

ECU mam nowe/sprawdzone w ASO, silnik jest po generalnym remoncie (wywalilo uszczelke miedzy 2 i 3 cyl.), pompa dziala (cisnienie ksiazkowe), termostat nie zglaszal problemow. Silniczek krokowy tez jest NEW.

Stary komputer w ogolnie nie dzialal - powod ? - woda, wilgoc sciekajaca z szyberdachu (sparciala uszczelka) slupkiem z lewej strony :)

Co prawda kupilem nowa sonde - uzywke, ale po jej sprawdzeniu (w ASO) okazalo sie, ze wylacza sie po kilku minutach X_o. W kazdym razie, na poprzedniej sondzie juz w ogole nie dalo sie jechac (2k i kicha ... ). Teraz problem mam przy obrotach z przedzialu 3000 - 5000, gdzie 5000 to max (nie dojdzie wyzej).

Szukam teraz zamiennika ow sondy, fabrycznie nowego. Zapomnijmy o uzywkach. To jest czesc elektroniczna i spelnia dosc wazna role.

Jutro jade po nowa do hurtowni. Zobaczymy co i jak i czy maja :x.

Przykladowa sonda i cena (nie ma fotek):
http://www.czesci24.pl/szczegoly/311679/uniwersalne_sonda_lambda

Jesli uda sie wam cos wydedukowac to oczywiscie rowniez bede wdzieczny.

A i Jacek jestem, witam :)

Cendra:
Wakacje przejeździłem, ostatnio było nawet dobrze, ale od 2 tyg mam juz poważne problemy z szarpaniem... Dodatkowo po 4 dniach postoju bez odpalania, auto chodziło bardzo nierówno przez dłuższa chwilę, trochę się rozgrzał i juz było w miarę ok, zastanawiam się nad sprawdzeniem świec i przewodów paliwa, może jakiś jest sparciały i nie ma ciśnienia :?: Oczywiście standardowo jak szarpie to między 1,5 a 3 tyś obr.

Coraz bardziej mnie wkurza ten problem, czas zmienić auto :roll: :?:

Cendra:

--- Cytat: "jacus" ---Zaciekawił mnie temat, gdyż też to przerabiałem niestety.
Jak rozwiązaliście swojego problemy z szarpaniem, brakiem mocy itp?
Liczę, że ktoś się podzieli doświadczeniami ;-)
--- Koniec cytatu ---

Przerabiałeś :?: Czyli co, rozwiązałeś problem :?: Opisz ogólnie co zrobiłeś i jakie były efekty, każdy trop może być dobry...

Sarna:
Miałem też problem z szarpaniem,ale za namową kogoś tu z forum zalełem to pełna shella V-power i powiem szczerze problem z szarpaniem j od 1,5 miesiąca spokój.Być moze była to wina zasyfiałych wtryskiwaczy. Wczesniej wymieniłem świece,kopółke oraz przewody i to niedało rezultatu. Został mi tylko jeszcze jeden problem dość wysokie spalanie 9l na trasie przey spokojnej jeździe o 11+ na miesiecie. Przypuszczam, że za wysokie spalanie może być spowodowane sondą lambda choć i u nie których może być i ona odpowiedzialna za szarpanie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej