Forum > i30 GD

Interwał wypalania DPF 1.4 CRDI

<< < (3/4) > >>

robaszek127:
Na ali i na allegro są zestawy czyli czujnik temperatury i wyświetlacz. Masz na bieżąco temperature pokazaną a jak wzrasta to wypalanie. Jedynie trzeba wspawać w obudowę dpf. Chyba lepiej zainwestowaćw takie coś niż zawsze myśleć czy wypala.

Robsson79:
czy tak powinno wyglądać cały proces wypalania: 1. zdjęcie początek wypalania; 2. koniec; 3. kolejne zasadzenie, wyszło, że wypalanie nastąpiło po przejechaniu 120 km. nie wiem czy tak jest cały czas. dopiero ogarniam car scanera. choć po tym co czytałem to trochę za szybko zasadza się DPF.

Robsson79:

--- Cytat: Robsson79 w 13 Październik 2023, 21:20:19 ---czy tak powinno wyglądać cały proces wypalania: 1. zdjęcie początek wypalania; 2. koniec; 3. kolejne zasadzenie, wyszło, że wypalanie nastąpiło po przejechaniu 120 km. nie wiem czy tak jest cały czas. dopiero ogarniam car scanera. choć po tym co czytałem to trochę za szybko zasadza się DPF.

--- Koniec cytatu ---

DPF zapchany!

piejar:
Masz taki objaw że wypala do 6 gram i wskakuje na 12 - takie przypadki były opisywane na forum mojaceed i o ile pamiętam nie udało się na to znaleźć rozwiązania. Również przypadki wypalania co kilkadziesiąt kilometrów. Gisio pisał że to po prostu jest wykończony DPF. Niektórzy próbowali czyścić i na maszynie po czyszczeniu parametry cacy a wypalania dalej tak samo często. .iom zdaniem problem w tym że zapchanie DPF w Kią Hyundai jest liczone a nie mierzone. Moim zdaniem mogłaby pomóc inicjalizacja wyczyszczonego DPF jako nowego i może wtedy ECU zaczęłoby traktować taki DPF jako nowy i zaczęło y liczyć sadze jakoś po ludzku. Ja mam DPF w. Aucie z przebiegiem 260 kkm i wypala ki się rozsądnie z bardzo dużymi interwałami.

TomekZet:
Ja wyczyściłem DPF. Kompem zainicjowali wymianę DPF. Interwał wypalania zwiększył się prawie trzykrotnie. Też mam wrażenie, że metoda liczenia jest tutaj stosowana, a nie faktycznego mierzenia sadzy, co może być bardzo mylące dla faktycznego stanu samego filtra.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej