Forum > i30 PD

Szarpanie, dławienie się przy jednostajnej jeździe?

(1/4) > >>

Tomky:
Rocznik 2019 diesel 116kM. Przy stabilnej jeździe ze stałą prędkością w okolicach 100km/h i 1800-2000 obrotów zauważyłem że auto zaczyna szarpać dławić się?Co to może być, auto jest na gwarancji i może udało by się to usunąć w jej ramach. W Aso powiedzieli że trzeba przeczyścić sitko w baku, ale mam wrażenie że to trop na chybił trafił, no i płatny. W netcie znslazłem info że to może EGR lub trzeba wymienić oprogramowanie?

piejar:
Poobserwuj parametry na obd. U mnie w dieslu okazało się że problemem był zanieczyszczony i nieruchawy EGR. Ale moje auto to 2008 D4EA. Problem jednak występuje u wielu osób, też na forum Kia cee'd.

Zibi.S68:
W moim przypadku było sitko zatkane u Ciebie może być coś innego ale odkręcić kilka śrubek to chyba nie jest wielki problem i sprawdź w jakim jest stanie. Naprawę należy zacząć od prostych łatwych spraw co każdy zrobić może  jeżeli czyste to może faktycznie EGR.

Tomky:

--- Cytat: Zibi.S68 w 23 Sierpień 2023, 17:39:39 ---W moim przypadku było sitko zatkane u Ciebie może być coś innego ale odkręcić kilka śrubek to chyba nie jest wielki problem i sprawdź w jakim jest stanie. Naprawę należy zacząć od prostych łatwych spraw co każdy zrobić może  jeżeli czyste to może faktycznie EGR.

--- Koniec cytatu ---
Jak to zrobić, bo w Aso twierdzą że to sporo roboty?

Tomky:

--- Cytat: piejar w 23 Sierpień 2023, 17:09:21 ---Poobserwuj parametry na obd. U mnie w dieslu okazało się że problemem był zanieczyszczony i nieruchawy EGR. Ale moje auto to 2008 D4EA. Problem jednak występuje u wielu osób, też na forum Kia cee'd.

--- Koniec cytatu ---
Przepraszam za lamerskie pytanie co to obd?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej