Forum > ix35 EL

Napęd 4x4 z automatem (problem do rozwiązania)

<< < (2/2)

DANIEL 50:
Tak widziałem już te "filmy grozy"  ;D...I bardzo się obawiałem że tradycyjnie będzie źle i będzie drogo..No ale salon cenę z kosmosu podał....I dla tego szukam zakładu mechanicznego który "specjalizuje" się w rozwiązywaniu tego typu problemów ...I nie za cenę wartości połowy auta....Bo w najgorszej opcji są tam do wymiany dwie części..Jedna w automacie (z wielowpustem) i jedna w przekładni kątowej (z wieloklinem)...Ewentualnie jeszcze prawa półoś....Plus dużo roboty z wymontowaniem,rozkręcaniemitp (robocizna)...Ale nie 15/20,000 pln!!!!!

HultajRob:
Może nie pomoge ale głupio to jest zrobione że do 35km/h ten 4x4 jest zawsze włączony i niepotrzebnie sie eksploatuje np w czasie jazdy po mieście

wydminianin:

--- Cytat: HultajRob w 19 Sierpień 2023, 01:01:04 ---Może nie pomoge ale głupio to jest zrobione że do 35km/h ten 4x4 jest zawsze włączony i niepotrzebnie sie eksploatuje np w czasie jazdy po mieście

--- Koniec cytatu ---

Bzdury piszesz, poczytaj najpierw instrukcję obsługi.Napęd 4WD działa zawsze w trybie automatycznym tzn.gdy przednie koła tracą przyczepność to dołączany jest napęd tylnej osi- i to działa niezależnie od prędkości. Natomiast jeżeli sam włączysz napęd "na stałe" przyciskiem to faktycznie cały czas jest załączony do prędkości 35-40 km/h, a powyżej tej prędkości przechodzi w tryb automatyczny. Tak więc jeżeli nie włączysz przyciskiem, to w żadnym wypadku podczas normalnej miejskiej jazdy napęd nie działa stale.

HultajRob:
Źle to napisałem : faktycznie jest dołączany automatycznie przy wyłączonym locku .

jacek2:
Odnośnie zamieszczonego filmu po wyżej:
Miałem ten sam problem w IX35 z 2010r a manualu. Tylko szczęściem było to że skrzynia się sypnęła w okresie gwarancyjnym i naprawiał to serwis. Wyceniono koszt naprawy w tamtych czasach na ok 7-9 tys zł. I gość z serwisu też mówił (pamiętam dobrze) że niestety porawili fabrykę, bo wieloklin ze względu na dostającą się wodę i brud, skorodował i się ukręcił. Tak więc jest to wina producenta ewidentnie. Pewnie naprawa trochę będzie kosztować....
Nie zazdroszczę........

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej