Autor Wątek: Kompatybilność systemów multimedialnych.  (Przeczytany 48326 razy)

Offline dar!usz

• Giełda
Odp: Kompatybilność systemów multimedialnych.
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Maj 2024, 21:56:20 »
Cześć Trochę czasu minęło od mojego wpisu o mojej przekładce.
Chce się podzielić obecną sytuacją. Coś z przejściówką jest nie do końca dobrze. Nie działa podświetlenie przycisków (tak jak pisałem) czasami też nie działa sterowanie z kierownicy. Jest to nie deterministyczne.
Aktualizacja.
Nowa przejściówka naprawiła bolączki.
Podświetlenie przycisków - działa, winny był przerwany kabel. Przyciski zaświecają się razem z innymi w kokpicie
Sterowanie z kierownicy - działa, winny był brak styku w pinach. Można regulować głośność, zmieniać stacje dzwonić, ect
DAB i FM - działa
USB - działa
AndroidAuto - działa, zastanawia mnie tylko dlaczego czasami nie da się wejść w mapę google z ikony mapy. Ale to raczej nie problem z podłączeniem
Kamera - nie działa i raczej nie będzie działać. Tak myślę. Nawet gdybym podpiął oryginalną

We wcześniejszych wersjach samochodu i radia z tego co zauważyłem na CAN pojawiała się informacja (ramka CANowska) o włączonym wstecznym biegu. Widoczne jest to na obrazku z REAR:OFF. Dlatego w i30 przed liftingiem wystarczy wpiąć kamerę i obraz jest na radiu.
Moje radio które włożyłem z AA ma podłączenie do CAN-M najprawdopodobniej na tym CAN nie ma takiej informacji. Tak więc podłączenie kamery do złączy radia nic nie daje (testowałem). We wcześniejszych wersjach i30 w Engineering Mode podczas włączenia wstecznego pojawia się REAR.ON. Stąd radio wie że ma się przełączyć w tryb wyświetlania obrazu.
W mojej wersji auta z radiem Audio Compact które wymieniłem ta informacja może być zamaskowana lub usunięta.

I teraz pytanie: może ktoś ma wiedzę informację że taką informację można włączyć wybierając odpowiedni mode?

Offline dar!usz

• Giełda
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Czerwiec 2024, 09:30:45 »
Cześć. Czy któryś z kolegów ma taki problem: po włączeniu Google Map tylko na komórce (Samsung a52) nawigacja uruchamia się poprawnie z komunikatami głosowymi.
 Ale jak tylko połączy się z Android Auto to na ekranie mapa wyświetla się poprawnie ale nie ma komunikatów głosowych. Na komórce wyświetla się lista manewrów bez przejścia w tryb nawigacji.

Myślę że to problem Androida na komórce. Jakiejś aktualizacji albo ustawień.

Offline maikel

• HKP
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Czerwiec 2024, 11:06:12 »
Cześć czy da się zamiast zwykłego radia 5,5" zamontować to z wersji poliftowej, widziałem w poprzednich wątkach że ktoś montował już wersję z navi lecz nie z wersji poliftowej np takie:
https://allegro.pl/oferta/hyundai-i30-iii-pde-facelift-2022-radio-nawigacja-96560-g4230-ret-15007225021

Offline dar!usz

• Giełda
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Czerwiec 2024, 15:20:48 »
Cześć czy da się zamiast zwykłego radia 5,5" zamontować to z wersji poliftowej,
Da się.

Offline maikel

• HKP
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Czerwiec 2024, 08:28:33 »
Ok to jedno pytanie mniej :) Teraz drugie - czy jest ktoś w Krakowie kto może to ogarnąć, Teleradioman odpada.

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Czerwiec 2024, 08:59:58 »
Zapytaj w Radio Car Armii "Kraków"  67   tel  506992559

Offline adamdn

• HKP
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Lipiec 2024, 13:36:22 »
Witajcie,

potrzebuję Waszej pomocy z podłączeniem kamery cofania w Hyundaiu I30 III 2022r 1.0T-GDI (fabrycznie ze zwykłym radiem z przyciskami - bieda wersja). Przygotowałem adapter wiązki i zakupiłem oryginalną kamerę z liniami skrętnymi, nawigację 2017-2020 oraz 2020- (szeroka 10,25"). Wszystko działa za wyjątkiem sygnału kamery cofania, otwarcia drzwi i ręcznego - jak juz z resztą Koledzy wspominaliście. Jedyny przypadek gdzie udało mi się uzyskać wizję na ekranie poliftowym (szeroka nawigacja) to menu ustawienia ekranu kamery. Po wrzuceniu wstecznego nie wykrywa, nie pokazuje obrazu ani nie przełącza źródła (nie ma czarnego ekranu) - kompletnie nic się nie dzieje. W menu inżynieryjnym widać, że nie dostaje auto informacji o wstecznym, ręcznym czy drzwiach. Do auta podłączone wg schematów z Hyundaia M-CAN a w wersji szerokim ekranem również C-CAN oraz B-CAN do wtyczki C (trzeciej w nawi). Moim zdaniem brakuje ramki CAN z tymi informacjami do radia. Wymieniłem również gatewaya (IGPM) - bez zmian. Podejrzenie pada na BCM lub bardziej na zegary bo one chyba są lokalnym węzłem CAN.

Ktoś coś więcej może powiedzieć o temacie? Można jakoś zakodować zegary, jeśli to one są problemem? Ratujcie ludzie bo ja już osiwieję.... A przedliftowych ekranów (2017-2018) w których wyzwalanie jest po sygnale +12V ze świateł cofania nie ma w ogóle w używkach... Paranoja żeby tak prosty temat skomplikować - to już LEDy z przodu i podgrzewaną kierę łatwiej dołożyć, że o fotelach podgrzewanych nie wspomnę...

Offline Kokosik

• HKP
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Lipiec 2024, 16:06:41 »
Doberek, dodam 3 grosze do swojego wątku

Jeżeli ktoś się zastanawia czy da się zmienić radio 5" (przed lift, czarno-białe, z przyciskami od 1 do 5 pod ekranem) na wersję 8" + dołożyć kamerkę nieoryginalną to tak, da się. Ja użyłem 8" radia przed liftowego, natomiast powinno się dać też na 8" radiu poliftowym (tylko przejściówka będzie troche inna). O tym że się da pisał użytkownik Marinekmi, ja tylko dokładam instrukcję bo wszystko robiłem sam. Koszt całej zabawy to około 1500 PLN.

Dodatkowo potwierdzam pojawiającą się w tym wątku, że mając radio w wersji audio compact (radio czarno-białe w modelu poliftowym) po jego zamianie na radio 8" (niezależnie czy przed liftowe czy poliftowe) nie dacie rady podpiąć kamerki cofania (ze względu na to że wiązka w modelach poliftowych jest trochę inna i radio nie dostaje informacji o wrzuceniu biegu wstecznego). Patrząc na schematy wydaje mnie się że dałoby radę podpiąć radio 5" (bez przycisków, dotykowe) i do niego podpiąć kamerkę cofania ze względu na to, że to radio w inny sposób odbiera sygnał o wrzuceniu biegu wstecznego (jest na to osobny pin - "camera detect").

Instrukcja (robicie na własną odpowiedzialność):

Co potrzebujecie:
- radio 8" bez navi 96160-G4000 (przed lift), 96160-G4210 (po lift). Ważna uwaga, w wersji przed lift nie zrobicie bezprzewodowego android auto. Radio ma stary soft i z tego co wiem nie da się łatwo przeprowadzić aktualizacji i/lub radio nie ma odpowiednich komponentów by obsłużyć bezprzewodowego androida auto. Dlatego ważny jest montaż nowego gniazda usb. Dodatkowo z każdym modelu radia z navi można przeprowadzić aktualizacje i teoretycznie uruchomić bezprzewodowego androida auto. Modele radia z wersji N też powinny pasować.
- przejściówka - może być ta spm=a2g0o.order_list.order_list_main.17.21ff1c24cs2KjA&gatewayAdapt=glo2pol]https://pl.aliexpress.com/item/1005003221579601.html?url]spm=a2g0o.order_list.order_list_main.17.21ff1c24cs2KjA&gatewayAdapt=glo2pol lub ta https://pl.aliexpress.com/item/4000341578279.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.35.21ff1c24cs2KjA&gatewayAdapt=glo2pol Ta pierwsza ma ta przewagę że ma złącze rca (chinch) żeńskie więc oszczędzi wam to lutowania przy przyłączaniu kamerki, ale przychodzi ze wszystkimi pinami włożonymi wiec będziecie te piny wypinali (łatwiej jest wpinać) więc trochę to wam zajmie, ta druga za to nie ma złącza chinch, ale przychodzi z pinami wypiętymi (łatwiej zrobić przejściówkę, ale potrzebne jest lutowanie kabla od kamery)
- kamerka - musi działać w trybie CVBS a nie AHD, ja polecam tą bo nie trzeba nic przewiercać, podmieniacie tylko jedną lampkę rejestracji (majfrend piszę że tylko do i30 GD, natomiast wymiary tej lampki są takie samej w i30 PD) https://pl.aliexpress.com/item/1005006621189672.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.21ff1c24cs2KjA&gatewayAdapt=glo2pol
- zestaw do wypinania pinów, linka do przeciągania kabli (konieczne jeżeli kupujecie kamerkę powyżej), zestaw do ściągania tapicerki. Ja brałem ten i polecam - https://pl.aliexpress.com/item/1005005117021512.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.41.21ff1c24cs2KjA&gatewayAdapt=glo2pol
- nowe usb - https://pl.aliexpress.com/item/1005005826250906.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.11.21ff1c24cs2KjA&gatewayAdapt=glo2pol
- fakra - https://pl.aliexpress.com/item/1005005993314680.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.29.21ff1c24cs2KjA&gatewayAdapt=glo2pol
- kabelek usb - https://pl.aliexpress.com/item/32906009318.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.23.21ff1c24cs2KjA&gatewayAdapt=glo2pol
- złączka typu T (bo jestem leniem) https://www.speckable.pl/pl/product/87022,szybkozlaczka-odgalezna-typu-t-motoryzacyjna-12v-24v-max-10a-na-przewody-0-5-1-0mm2-amio-blister-5szt
- około 3-4 metry przewodu 0,5mm2 (najlepiej zespolony czarno-czerwony)
- najlepiej mieć multimetr żeby w razie problemów móc zdiagnozować co jest nie tak

2. Dla wersji 8" przed lift postępujecie zgodnie z tą instrukcją od kolegów ze Słowacji (https://hyundaiklub.sk/viewtopic.php?f=35&t=114). Po przepięciu wszystkich kabelków zgodnie z instrukcją zobaczycie, że brakuje wam następujących pinów:
- M15A 6
- M15A 7
- M15A 20
- M15A 21
- M15A 33

Pin 6 i 20 służy do zasilania radia (w oryginalnym rozwiązaniu to radio daje napięcie kamerce). Ja nie podłączyłem ale na upartego można spróbować podłączyć do zasilania kamerki, u mnie nie chciało zadziałać pewnie dlatego że radio daje koło 5-6V a kamerka od majfrenda potrzebuje 12V.
Pin 33 to uziemienie dla warstwy oplotu kabla przeciw zagłuszeniom obrazu (przynajmniej ja tak rozumiem schematy) - niepodłączamy
Pin 6 i 20 to sygnał wideo z kamerki - to chcemy podłączyć do kabla idącego od kamerki (6 czerwony, 20 czarny). W zależności od wariantu przejściówki albo macie RCA (chinch) i wpinacie albo musicie zlutować.

3. Cały proces montażu od A do Z + kamerka to jakieś 5-6 godzin, robię wszystko powoli i dokładnie, polecam wszystkie prace wykonać 1 dnia. Moim zdaniem lepiej też robić demontaż tapicerki i nie montować jej z powrotem dopóki nie upewnicie się że wszystko działa (tak żeby nie trzeba było demontować ją kilka razy co zmniejszy ryzyko rozwalenia klipsów).

4. Zabawę zaczynamy od ODŁĄCZENIA AKUMLATORA, sciągnięcia tapicerki i podpiecia radia. Postępujemy zgodnie z instrukcją z forum kolegów ze słowacji. Po podmiance radia (na razie nie musimy podpinać nowego usb i kamerki) podpinamy akumulator, wrzucamy 2 pozycję na kluczyku i sprawdzamy czy:
- radio się odpala, dźwięk działa itp.
- wbijając bieg wsteczny pojawia się czarny ekran. Tutaj bardzo ważny jest pin M15-B 33 IGPM jeżeli nie masz czarnego obrazu po wrzuceniu wstecznego upewnij się, że dobrze go podłączyłeś! Uwaga na zagranicznych forach pojawiały się schematy dla radia 8" gdzie IGPM powinien zostać podłączony pod M15-B 32. Natomiast ciężko mi powiedzieć których modeli to dotyczy. Najlepiej sprawdzić oba piny jak nie będzie działać.

Jeżeli tak to gratuluję, jest bardzo duża szansa że u Ciebie wszystko zadziała.
Jeżeli dotarłeś do tego etapu, sprawdziłeś pin M15-B 33 i dalej nie widzisz czarnego obrazu to raczej musisz się pogodzić z tym że kamerka cofania u Ciebie nie zadziała. Rozważ kupienie chińskiego radia jeżeli Ci na tym zależy.

5. Odłączacie akumlator ponownie i teraz czas na zabawę w podmianę usb (najgorsza cześć procesu). Tutaj macie zdjęcia jak zdjąć klapę od drążka zmiany biegów https://i30ownersclub.com/index.php?topic=58627.0 (prawie na samym dole tej strony są zdjęcia). Na 2 stronie zalinkowanego forum jest pokazane miejsce które należy podważyć żeby wyciągnąć stare usb i założyć nowe. Róbcie to delikatnie, z wyczuciem. Ja polecam podważać od przodu a nie od tyłu.
5. Po przełożeniu usb odpalacie radio ponownie, sprawdzacie czy działa android auto po kablu, jeżeli tak to odłączamy akumulator i lecimy dalej
6. Przeciągacie kabel od kamery do tyłu. Moja propozycja to wyjść kablem od radia do drzwi pasażera i potem pod uszczelką drzwi, następnie wokół słupka B potem pod uszczelką od drzwi pasażera z tyłu do słupka C i jesteście w bagażniku.

Dalsza część zależna od montażu kamerki, ja mając kamerkę wylistowaną powyżej zrobiłem tak:

7. Kabel wideo (z punktu 6) przepuszczam pod tapicerką i uszczelką bagażnika pod prawy tylny reflektor
8. Do świateł cofania umieszczonych w prawej części klapy bagażnika podpinam szybkozłączki (niebieski kabel daje napięcie, czarny to masa). Biorę dodatkowy kabel zespolony o którym pisałem, zaciskam kombinerkami drugą część złączek i podpinam niebieski do czerwonego i czarny do czarnego. Następnie przepuszczam kabel od klapy bagażnika do podsufitki bagażnika i potem pod uszczelką bagażnika do prawego tylnego reflektora.
7. Kabel zespolony łącze na szybkozłączki (lub lutuję) z kablem zasilania od kamerki tak żebym na końcu miał wtyk DC który pójdzie do kamerki.
8. Ściągam lampkę pod rejestracją, wykręcam żarówkę
9. Ściągam prawy tylny reflektor, wykręcam żarówki
10. Po ściągnięciu reflektora zauważycie małą szparę między blachami, jak poświecicie tam latarką to z dziury po wymontowanej lampce tablicy rejestracyjnej zobaczycie światło. Tą drogą należy przeciągnąć obydwa kable (wideo + zasilanie). Raczej nie da się tego zrobić bez linki do przeciągania kabli.
11. Po przeciągnięciu kabli podpinam kamerkę, podłączam akumulator i sprawdzam czy mam widok z kamery cofania. Zwróćcie uwagę że kamerki od przyjaciół z chin często mają takie odchodzące kabelki (pętelki) przecięcie lub połączenie tych kabelków zmienia sposób działania kamerki (linie parkowania, obrócenie obrazu, przejście z AHD na CVBS). Upewnijcie się że macie odcięte odpowiednie kabelki. Za każdym razem jak przetniecie lub połączycie kabelek to musicie zmienić bieg na jałowy i z powrotem na wsteczny żeby zobaczyć co się zmieniło (kamerka sprawdza które kabelki są podłączone tylko w momencie jej startu).
12. Po teście odłączam akumulator i montuje wszystko na swoje miejsce.

Niestety nie zrobiłem zdjęć podczas całego procesu więc mam nadziej że ten opis wystarczy, w razie problemów postaram się dorobić trochę zdjęć żeby pomóc.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2024, 16:15:56 przez Kokosik »

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Lipiec 2024, 09:55:10 »
Wow, świetna instrukcja! Wielka szkoda, że nie masz żadnych zdjęć czy filmu...
Dodam od siebie, bo trochę też bawiłem się podmianą radia, że jak się zdejmuje plastiki pod radiem, to tam jest taki panel z przyciskiem blokowania drzwi, światełkami od niezapiętych pasów i poduszki powietrznej pasażera. Od tego panelu trzeba wypiąć wtyczkę, żeby zdjąć całość. Jak będziecie testować czy działa wam radio/kamera bez założonych tych wszystkich plastików, to nie zdziwcie się jak wyskoczy błąd poduszek powietrznych - jest to spowodowane właśnie wypięciem tego małego panelu. Wystarczy go z powrotem podłączyć i błąd poduszek zniknie.

Offline RobertW

• Giełda
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Wrzesień 2024, 10:31:07 »
Cześć. Mam pytanie czy  radio w linku będzie pasowało w miejsce bieda radia ?
https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-hyundai-i30-iii-96550s0100-16411431498

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Wrzesień 2024, 13:07:33 »
Mam pytanie czy  radio w linku będzie pasowało w miejsce bieda radia ?
Tak, masz pytanie.

Odpowiedź brzmi: nie. Pod radiem z nawigacją znajduje się slot na kartę pamięci i musisz mieć na niego miejsce nad przyciskiem świateł awaryjnych. Biedaradio nie ma slotu na kartę pamięci, wiec nie masz odpowiedniego miejsca nad przyciskiem świateł awaryjnych. Musisz wymienić kratkę nawiewu na taką ze slotem na kartę pamięci. Te kratki (używane) rzadko się pojawiają w sprzedaży, a jak się pojawią to natychmiast się sprzedają. Ciężko je dostać.

Offline RobertW

• Giełda
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Wrzesień 2024, 12:33:08 »
Dziękuję za odpowiedź i błyskotliwy wstęp do niej 😁. Czy jeśli wymienne kratkę nawiewu to takie radio będzie można podłączyć bez większych przeróbek?

Offline traker

• Giełda
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Wrzesień 2024, 15:06:37 »
Nawet jest taka kratka ze slotem na SD w sprzedaży
https://allegrolokalnie.pl/oferta/nawigacja-radio-hyundai-i30-201720

Offline Mazimaster

• HKP
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Wrzesień 2024, 14:08:52 »
Witam . Wymieniłem podstawowe radio na to 8 cali beż navi ,przerobiłem wtyczki zgodnie ze schematem i jest problem ze po wyłączeniu stacyjki i wyjściu z samochodu radio działa jeszcze 3 min . Ma ktoś na to jakiś patent czy ja coś popierdzielilem ? Oprócz tego wszystko działa git.

Offline dar!usz

• Giełda
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Październik 2024, 18:59:46 »
"...i jest problem ze po wyłączeniu stacyjki i wyjściu z samochodu radio działa jeszcze 3 min."
Tak ma być. Radio się zamyka. Nie bój żaby :-)