Forum > i30 PD
Kompatybilność systemów multimedialnych.
dar!usz:
WOW. Super że Ci się udało.
I że da sie to zrobić i z tą wersją radia.
Pytanka:
"na pinach w rozpisce na konektorze B AVN IGN1 jest na pinie
32, powinno być na 33 jak na schemacie wtedy nie ma błędu o rozładowującym się aku."
- ja mam (tak jak w opisie" wersję inna radia i raczej nie przypominam sobie bym miał ten komunikat) no i w mojej rozpisce jest IPGM na 33 pinie
"- wpiać w AVN M-CAN (złacze JM04) wtedy ładnie współpracuje z licznikiiem, drzwiami
i innymi dostępnymi funkcjami."
Jak się wpinałeś? W kable czy jakoś we wtyczkę?
kahajoe:
--- Cytat: dar!usz w 10 Sierpień 2025, 21:22:55 ---
"- wpiać w AVN M-CAN (złacze JM04) wtedy ładnie współpracuje z licznikiiem, drzwiami
i innymi dostępnymi funkcjami."
Jak się wpinałeś? W kable czy jakoś we wtyczkę?
--- Koniec cytatu ---
Ta wtyczka JM04 M-CAN to najwieksza masakra, jest w głebi na koncu komory radia z lewej
strony to jest w rzeczywistosci szyna M-CAN High i szyna M-CAN low wchodzą tam dwa przewody pomarańczowe (high) i dwa zielone (low) połaczone ze sobą. Jest duzy problem wysunąc ja w ogole z podstawy wiazki, potem problem z odbezpieczeniem takiej szarej blokady zeby tan jakis przewód wepchnąć.
W rezultacie nie miałem takich pinów, zeby wsunąć, a wepchniecie tam przewodów luzem bylo ryzykowne
. W końcu tak wtyczkę zmasakrowałem, że wyciagnąłem jakoś te piny i dałem zwykłe dwie kostki łaczac ze soba przewody pomarańczowe na jednej i zielone na drugiej i z tych kostek pociagnalem przewody z kolei do odpowiednich pinów w kostce B radia. Zaizolowalem, spiąłem i owinąłem mechatą taśmą i CAN działa. Radio wsoółpracuje z licznikiem ;D. Dwie godziny roboty, potu, podrapanych dłoni, k.... z tą złaczką. Także działaj z rozmysłem ;D. W przewody też trudno się bedzie wpiąc bo masz wystajace ok 3cm z otuliny.
piotrpg:
--- Cytat: kahajoe w 10 Sierpień 2025, 22:04:32 ---Ta wtyczka JM04 M-CAN to najwieksza masakra, jest w głebi na koncu komory radia z lewej
strony to jest w rzeczywistosci szyna M-CAN High i szyna M-CAN low wchodzą tam dwa przewody pomarańczowe (high) i dwa zielone (low) połaczone ze sobą. Jest duzy problem wysunąc ja w ogole z podstawy wiazki, potem problem z odbezpieczeniem takiej szarej blokady zeby tan jakis przewód wepchnąć.
W rezultacie nie miałem takich pinów, zeby wsunąć, a wepchniecie tam przewodów luzem bylo ryzykowne
. W końcu tak wtyczkę zmasakrowałem, że wyciagnąłem jakoś te piny i dałem zwykłe dwie kostki łaczac ze soba przewody pomarańczowe na jednej i zielone na drugiej i z tych kostek pociagnalem przewody z kolei do odpowiednich pinów w kostce B radia. Zaizolowalem, spiąłem i owinąłem mechatą taśmą i CAN działa. Radio wsoółpracuje z licznikiem . Dwie godziny roboty, potu, podrapanych dłoni, k.... z tą złaczką. Także działaj z rozmysłem . W przewody też trudno się bedzie wpiąc bo masz wystajace ok 3cm z otuliny.
--- Koniec cytatu ---
Niepotrzebnie. Wrzucałem na grupie link do pełnej elektryki hyundai/kia. Can jest w kilku miejscach i czasem łatwiej te dwa kable w innym miejscu podlaczyc.
https://kiagds.ru/?mode=ETM&marke=HY&year=2020&model=4485&mkb=129&docId=1352726&page=
dar!usz:
Piotrze, gdzie w takim razie lepiej tego CANa poszukać? Byłbym wdzięczny za sugestie. Myślałem o tym miejscu z lewej strony za AVN ale wizja walki że wtyczką nie jest zachecajaca
Dziękuję za link do schematów
haroeris:
--- Cytat: kahajoe w 10 Sierpień 2025, 09:55:32 ---Ok, zrobiłem to :)
--- Koniec cytatu ---
brawo za podłączenie 10,25 :)
--- Cytat: kahajoe w 10 Sierpień 2025, 09:55:32 ---- przy AVN radio nie zasila wzmacniacza anteny więc w przejsciówce Audio Compact trzeba
Podac +12V ACC na pin 18 w złączce A
--- Koniec cytatu ---
Na rozpisce pinów faktycznie nie ma nic o zasilaniu anteny dla AVN. Natomiast na samych schematach jest już pokazane, moim zdaniem to pin 5 wtyczka B - info z linku ze schematami - sprawdź czy dobrze czytam :) Podobna sytuacja z Pinem 33.
--- Cytat: kahajoe w 10 Sierpień 2025, 22:04:32 ---Ta wtyczka JM04 M-CAN to najwieksza masakra, jest w głebi na koncu komory radia z lewej
--- Koniec cytatu ---
Podłączałem przewody do niej. Różnica taka, że miałem oryginalne przewody które wchodzą do niej. Wysunięcie z podstawy wiązki to najlepiej szarpnąć cała wtyczkę aby wyskoczyła z zabezpieczenia. Szare zabezpieczenie na wtyczce najlepiej podważyć małym śrubokrętem, zabezpieczenie pracuje w bardzo niewielkim zakresie, wystarczy że odstaje poza obrys wtyczki i już można przewody włożyć.
--- Cytat: kahajoe w 10 Sierpień 2025, 09:55:32 ---Ja podłaczyłem antenę LTE
--- Koniec cytatu ---
Jaką antenę lte wykorzystałeś. Czy mógłbym prosić o przykładowy link
--- Cytat: dar!usz w 11 Sierpień 2025, 09:04:04 ---gdzie w takim razie lepiej tego CANa poszukać?
--- Koniec cytatu ---
z linku do schematów - możesz spróbować IGPM albo z licznika
Nawigacja
[#] Następna strona