Forum > i30 PD
Kompatybilność systemów multimedialnych.
kepep:
--- Cytat: kahajoe w 11 Sierpień 2023, 15:09:02 ---- FM działa, ale czułość jest mniejsza niż fabrycznego radia, szybciej gubi zasięg
- Do DAB trzeba dokupić dongla na USB z dodatkową anteną , nie wiem nie próbowałem,
- Antena GPS jest w zestawie podlepiasz ją pod deską rozdzielczą, tak samo antena LTE
- Bluetooth działa, mikrofon jest w tablecie, czułość mikrofonu gorsza niż zestasu fabrycznego, ale można z tym żyć,
- funkcje z kierownicy działają, przypisuje się przyciski z kierownicy w opcjach tabletu,
- kamery nie dołączałem, ale założyłem na tylnej szybie rejestrator i łączę go z tabletem po wifi, zawsze więcej widać,
-mam wersję 8/128G dział płynnie nie zawiesza się
- gniazdo USB fabryczne samochody działa,
--- Koniec cytatu ---
Witjacie, za 10 dni odkupuję auto od rodziny i30 1.4 MPI 2020 rocznik, tylko jest w bieda wersji- m.in. fabryczne radio bez dużego ekranu etc.
Też chciałbym zrobić upgrade na radio z nawigacją i kamerą cofania stąd moja obecnośc na tym forum i zaglądnieci do tego wątku.
Znajomy mechanik i właściciel firmy detailingowej auta z którym rozmawiałem dzisiaj powiedział że instalacja tego chińskiego szajsu mija się z celem- kompatybilność słaba i często trzeba przerabiać np wtyczki etc. Jakość plastików w porównaniu do dedykowanego radia hyundai to tragedia, podczas jazdy wszystko trzeszczy. Ekran też tragedia- słowem odradzał chińskie badziewia i najlepiej trzymać się dedykowanych od hyundai.
I teraz widziałem powyżej, że samo wymienienie radia na model z nawigacją może stanowić problem z uwagi na kombinację przy antenie gps (ponoć pikuś) - ale problem jest ze spodem radia bo jest tam slot na kartę sd z mapami do nawigacji- że trzeba modyfikować panel nawiewu.
Robił to już ktoś z forum? Jestem laikiem i szczerze łatwiej byłoby mi kupić co potrzeba i oddać to fachowcowi i zapłacić zamiast samemu się za to zabierać. No i jeszcze kwestia kamery cofania- to bardoz chciałbym mieć.
tomilipin:
--- Cytat: kepep w 12 Sierpień 2023, 13:40:14 ---trzeba modyfikować panel nawiewu.
--- Koniec cytatu ---
Raczej kupić nowy/używany z fabrycznym slotem na kartę SD. Wydaje mi się, że ten slot jest w miejscu gdzie w "biedawersji" znajduje się przycisk świateł awaryjnych, więc samodzielnie nie zrobisz takiego slota.
Ja wymieniałem radio na chińczyka i po kilku dniach zwróciłem je do sprzedawcy. Ekran faktycznie słaby, plastiki były OK, nic nie trzeszczało podczas jazdy. Niestety nie działał mi odbiór stacji radiowych, potem się dowiedziałem, że w fabrycznym radiu jest jakiś wzmacniacz sygnału, a do chińskiego radia trzeba dokupić takowy. Przy antenie gps nie ma żadnych kombinacji. Jak wymieniasz radio to musisz zdjąć niektóre plastiki i masz świetny dostęp do wnętrzności, gdzie można tą antenę przyczepić. Żadnych wtyczek nie trzeba przerabiać, w moim radiu były różne adaptery, przejściówki. Najgorsze jednak było, że nie działał fabryczny port USB i głównie przez to zwróciłem radio.
Tomky:
--- Cytat: kahajoe w 10 Sierpień 2023, 23:00:41 ---Kupujesz radio Android do i30 np. takie tutaj:
https://autonawigacje.pl/pl/p/RADIO-NAWIGACJA-HYUNDAI-I30-III-2017-ANDROID/51710
Prosisz o przejściówkę KK1, albo przesyłasz im schemat wtyczki radia, dobiorą przejściówkę
Do montażu trzeba przełożyć dwa oryginalne mocowania do radia Android, ja musiałem je lekko podgiąć i w mocowaniu radia Android wywiercić jedną dziurę dodatkowo, więc jest trochę roboty z tym, ale warto
--- Koniec cytatu ---
Fajnie tylko mi chdziło o wymianę na model którego zdjęcie zamieścił kolega powyżej Tomilipin.
bolsfanwk:
Cześć
Proszę o podpowiedź na temat wymiany radia.
Hyundai i30 21r. w którym mamy radio podstawowe czarno białe ( Z PRZYCISKAMI STACJI RADIOWYCH 1, 2, 3, 4.)
Chciałbym wymienić na radio oryginalne obsługujące Android Auto.
Wtyczka nie pasuje, czy po jej modernizacji możemy spróbować podłączyć ? Czy ktoś przerabiał temat ?
Jeśli temat był już przerabiany bardzo proszę o nakierowanie.
Dzięki !
kepep:
Dzwoniłem dzisiaj do ASO w Warszawie właśnie z pytaniem czy wersję bazowego radia da się wymienić na radionawigację (+ kamera cofania)
Padniecie zaraz co usłyszałem jako oficjalna odpowiedź ASO:
- To wymaga gruntownej ingerencji w auto, wiązki są inne w bazowej wersji i wszystko trzeba wymienić. Kosztuje to uwaga 30 tysięcy złotych!
>:( >:( >:( >:( >:(
Nie rozumiem kompletnie jak to może być takie skomplikowane w obrębie tego samego modelu auta :/
Chyba że ktoś już coś takiego robił i może powiedzieć jak/ gdzie? a może zna fachowca co by to zrobił w ludzkich pieniądzach.
Nawigacja
[#] Następna strona