Forum > ix35 EL
Stukanie w tylnym zawieszeniu.
yoda:
Przymierzam się do wymiany drążka reakcyjnego nie mam już pomysłów co to? Stuka i tyle, to taki dzwięk jakby coś było całkiem luźne. Sprawdziłem pod tylną lampą pod plastikiem w bagażniku, zostało jeszcze nadkole. Wymieniłem amory, mocowania amortyzatorów, łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora. Bez zmian stuka i olewa właściciela.
yoda:
Wymienione i nadal słychać stukanie podczas podjazdu na próg zwalniający. Na postoju nie można uzyskać tego dzwięku. To tak jakby jakiś plastik był luźny i latał sobie w momencie podbicia w górę tylnych kół to samo jest przy zjeździe. Odgłos dochodzi z lewej strony. Zaglądałem pod plastiki wszystko co było luźne w pokrywie bagażnika zostało opatrzone tak aby nie stukało. Wymienione amory, poduszki, łaczniki stabilizatora, gumy stabilizatora, wahacz poprzeczny, drążek reakcyjny wraz ze śrubą mimośrodową, nowe spinki do nadkola bo latało. Nadal to samo. Sprężyna idzie lekko w łuk nie wiem czy to ma jakieś znaczenie? Na postoju podczas bujania czy też wciskania w pionie żadnych niepokojących dzwięków nie ma.
yoda:
No i zrobiłem ile to człowiek musi kasy włożyć żeby znaleźć usterkę...Mianowicie szukałem łapiąc się wszystkiego co mogłoby nadać jakiś kierunek poszukiwań bo już straciłem nadzieję a wymienianie elementów zawieszenia które potem okazują się dobre jest frustrujące bo stuka po wymianie i kosztuje. Znalazłem w sieci coś takiego, dotyczy to Kii Ceed.
https://forum.kia-motors.pl/viewtopic.php?t=2767&start=100
Po czy niezwłocznie poszedłem kombinować z zaczepem pokrywy bagażnika. Wcześniej już przestawiałem zamek i coś tam próbowałem ale bezskutecznie. Tym razem wziąłem torxy odkręciłem zaczep i przesunąłem maksymalnie do wnętrza samochodu i w lewo patrząc z której strony bardziej wytarty jest ogranicznik. Klapkę złapałem taśmą bo też latała no i udałem się na testy (Ile to razy przejechałem przez ten "hopek" tylko ja wiem, ludzie już zaczynali na mnie dziwnie patrzeć). Ku mojemu zdziwieniu cisza? Nie wiem czy to sama ta klapeczka daje taki dzwięk czy ograniczniki (chodzi o te plastiki przy zaczepie) a może sam zaczep. W każdym razie musiałem wkręcić gumowe odboje bo nie mogłem zamknąć pokrywy, wcześniej wykręciłem je ile się dało ale stukało dalej więc samo wykręcanie niczego w tym wypadku nie zmienia. Oby tak pozostało.
yoda:
Klapeczka - zasłonka śrub mocujących zaczep pokrywy bagażnika przykleiłem pod nią cienki samoprzylepny filc.
yoda:
Ale po kilku dniach wróciło więc zrobiłem tak jak koledzy w w Ceed z linku powyżej i cisza. Myślę że wyrabia się ogranicznik. Wypiłowuje się i stąd bierze się luz w tym miejscu. Taki element kosztuje 150zł i można go zamówić np w sklepie 2407. Jakby ktoś chciał kod tego lub innych oryginalnych elementów to może skorzystać z katalogu tego sklepu, trzeba się jednak zarejestrować.
https://2407.pl/
Nawigacja