Forum > i30 GD
Błąd Egr (404) a spalanie
Toudi100:
Od jakiegoś czasu wywala mi bład Egr. To są sporadyczne przypadki ale są. Pojawia się tylko podczas jazdy autostradą. Raz przejadę 300km i wywali bład a raz przejadę 1000km i nic. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu moc powraca. Dzisiaj go czyściłam i nie był zastany i zadymiony i wszystko sprawnie działa ale i tak jutro go wymieniam. Zamówiłem niby oryginał z Allegro za 444zł formy kametec czy jakoś tak. Nie ważne mam nadzieję że wymiana pomoże. Chodzi mi bardziej o to że od jakiegoś czasu zaczął więcej palić. Przy jeździe ok 130km/h komp pokazuje 6.9l.
Co dziwnego zobaczyłem to że podczas jazdy bez gazu np. z górki puszczam gaz to na wyświetlaczu kreska spalania nie spada na zero tylko jest trochę ponad zero.
Dziwi mnie to trochę bo w każdym aucie pokazuje zero.
Nie wiem właśnie czy EGR ma coś wspólnego do spalania auta że więcej pali?
Co do podpięcia kompa to nie pokazuje żadnego błędu.
piejar:
A masz DPF? W tym roczniku raczej masz. Więc możesz mieć "nie umiejące się zakończyć" wypalanie. Tzn. pewno zaraz po uruchomieniu auta go nie będzie ale po jakimś czasie może być. Propozycja obserwacji za pomocą elm i parametru post injection albo temperatury spalin (jest sporo na forum)
Toudi100:
Chyba raczej nie mam DPF. Ale podpieram się tylko tym co mi mowił sprzedający. Po podpięciu kompa próbowałem uruchomić wypalenie filtra ale nie mogłem uruchomić to raczej nie mam DPF.
Dajgung132:
To rzeczywiście może wskazywać na to, że nie ma filtra cząstek stałych
rysio0510:
DPF w tym roczniku jak najbardziej jest wypalanie podczas jazdy trwa około 20 minut najlepiej jechać na droge ekspresową lub autostradę bo wokół komina ciężko
Nawigacja
[#] Następna strona