Forum > Santa Fe (2006-

Ucieka płyn chłodniczy

<< < (4/7) > >>

Adrianoo:
Była firmy SKF, podobno dobra ale jak widać trafiłem jakaś wadliwą

robaszek127:
Sam zakładałeś pompę czy robił to mechanik? Bo często robią myk, ze biorą za dobrą  i drogą a wstawiają najtańszą. Popatrz po wymianie tej co jest napisane na tej chyba, że faktycznie wadliwa to i na reklamacje powinna iść.

piejar:
No to słabo jak na wałku. Ja zakładałem Mettelli a starą muszę sprawdzić.

Anazar:

--- Cytat: Adrianoo w 29 Czerwiec 2023, 18:18:58 ---Udało mi się rozwiązać problem  :) okazało się, że ciekła pompa wody, płyn się tak rozprowadzał po silniku, że nie było widać wycieku, dodam że pompa zaczęła wyciekać po przejechaniu tylko 20 tys więc początkowo nawet jej nie brałem pod uwagę.
Dziękuję wszystkim za porady

--- Koniec cytatu ---

…ludziska do rozrządów kupują często wycofane ze sprzedaży „leżaki magazynowe”, wyprzedawane na różnych portalach, nie zastanawiają się skąd dużo niższa cena takiej pompy od ceny sklepowej.

Z oryginału można zauważyć, że co parę lat, w pewnych grupach części zmieniana jest numeracja części na nowe oznaczenia, aby w sprzedaży nie było „sparciałych zabytków”

Adrianoo:
Niestety problem nadal nie rozwiązany  :( po wymianie pompy wydawało się, że jest wszystko ok ale po przejechaniu dłuższej trasy zaczęło wywalać płyn zbiornikiem wyrównawczym. Mechanik zrobił test na obecność spalin no i wyszło, że są w płynie chłodniczym - diagnoza uszczelka pod głowicą do wymiany. Uszczelka już wymieniona i znowu wydawało się, że będzie dobrze aż do przejechania dłuższej trasy (100km) ponownie wywala płyn przez zbiorniczek 🙁 wymieniłem też korek chłodnicy na nowy oryginalny. Płynu jest nadmiar w zbiorniku i nie chce go zaciągnąć do chłodnicy, jak sam ręcznie odessę że zbiorniczka to mogę jeździć na krótkich trasach do około 20 km nic się nie dzieje, płyn minimalnie wzrasta przy nagrzanym silniku i jak ostygnie opada.  Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną? Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej