Forum > ix35 EL
Łańcuch rozrządu
MrQ:
Silnik jak w profilu, przelot ponad 120k, olej zmieniany co 10-12k, zaczyna już być słyszalny łańcuch rozrządu szczególnie na zimnym silniku. Przy tym przebiegu to już pora na wymianę czy "jeździć, obserwować"? :)
piejar:
A nie jesteś przewrażliwiony? W D4FB mam ok 255 kkm i nie słychać łańcucha - nie rozważam wymiany profilaktycznej. Kiedyś dawno temu ok 2012 słyszałem o nadciągających się łańcuchach w i30 crdi i pytałem w ASO. Wtedy twierdzili że jeżeli jest naciągnięty to naprawdę słychać. Ja nie usłyszałem do dziś. IMHO częstotliwość wymiany oleju nie ma wpływu na stan łańcucha. Bo niby jak i dlaczego? Że napinacz hydrauliczny się zatka czy zawiesi? To musiałyby tam pływać naprawdę grube frakcje a jak miałyby się przedostać przez filtr?
MrQ:
Przewrażliwiony raczej nie. Uwagę mi zwrócił mój kolega-mechanik, dopiero po tym stwierdziłem że faktycznie "coś tam słychać" ale nie mam pojęcia czy to jest wskazanie do wymiany czy "zdecydowanie za wcześnie". Inna sprawa że ilość obrotów w benzyniaku jest umownie jakieś 2x większa niż w dieslu więc chyba szybciej się wszystko zużywa.
yoda:
Dla świętego spokoju wymień i z głowy po co masz ciągle jeździć z duszą na ramieniu.
prrzemho1981:
Witam . W moim przypadku słyszalny jest dźwięk tak jakby ktoś miał chrypkę ale objawia się to tylko w momencie mocnego przyspieszania na każdym biegu , dźwięk słyszalny jest z prawej strony. Rozrząd ?
Nawigacja
[#] Następna strona