Forum > i30 FD

Termostat

<< < (2/2)

piejar:
Jak  kupisz i zamontujesz termostat o 5 stopni niższy to siła rzeczy silnik będzie chodził 5 stopni niżej. Dokładne odczyty temperatury dostaniesz na każdym interfejsie OBD i wtedy się przekonasz że temperatura mocno się zmienia z każdym uchyleniem termostatu. Ustabilizowanie temperatury tj pełne otwarcie termostatu zajmuje długi czas. Wskaźniki na desce są często sterowane przez ECU silnika i nie odzwierciedlają faktów np nie falują w takt uchylania się termostatu. Moja teoria jest taka: użytkownik ma widzieć że silnik się zagrzał i że wszystko jest ok. Wszelkie zmiany wahania będą skutkowały pielgrzymkami do ASO i wyjaśnianiem że tak właśnie ma być

Bit1:

--- Cytat: Tomekk w 22 Maj 2023, 08:07:58 ---ten typ tak ma - u mnie jest identyko - jak poczytasz w sieci to znajdziesz info, że takie położenie wskazówki jest normalne i nigdy nie dochodzi do 90 stopni na zegarach
Zgłoś do moderatora    Zapisane

--- Koniec cytatu ---

Dzięki za odpowiedź, czyli potwierdza się , że ten typ tak ma szkoda , że nie sprawdziłem tego przed wymianą zaoszczędził bym czas i pieniądze.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej