Forum > i30 PD
Moment dokręcenia filtra oleju i korka miski olejowej
XT1097:
Dokrec na ten większy moment i ciesz się życiem. Nic przy tym nie zepsujesz.
tomilipin:
Dokładnie tak. Mój klucz ma minimalną wartość 42 Nm i z takim właśnie momentem dokręciłem korek. Wcześniej był przykręcony zdecydowanie mocniej - zupełnie niepotrzebnie. Filtr ma moment 11-15 Nm i z takim momentem generalnie jesteś w stanie dokręcić ręką, ale nie zaszkodzi jeszcze ćwierć obrotu kluczem. Pamiętaj o uszczelce korka - miedziana kosztuje 1 czy 2 zł, uważam że nie warto instalować wcześniej używanej.
malerikula:
--- Cytat: yunior81 w 03 Listopad 2024, 03:00:40 ---Odświeżając temat wątek, to momenty dokręcenia śruby spustowej i filtra są mało precyzyjne. Nie wiem czy bym chciał eksperymentować z takimi danymi.
--- Koniec cytatu ---
Dane pochodzą od producenta i są bardzo precyzyjne. ASO wg tych danych robi a przynajmniej powinno. Więc nie rozumiem o jakie eksperymenty ci chodzi?
XT1097:
--- Cytat: yunior81 w 03 Listopad 2024, 03:00:40 ---momenty dokręcenia śruby spustowej i filtra są mało precyzyjne
--- Koniec cytatu ---
Na tym forum, w sekcji Tinyportal znajdziesz wiele instrukcji serwisowych. Poszukaj tam sobie zestawienia momentów dokręcania i zawsze są one podawane jako zakres. Dlaczego? Nie wiem ale tak jest. I to nawiązanie do powyższego posta - warsztaty mają takie właśnie serwisowki. Fajnie by było gdyby dokręcali korek spustu oleju na klucz dynamometryczny ale, szczerze, nie wierzę.
Nawigacja