Forum > i30 PD
Montaż oryginalnej kamery
Marianekmi:
Dzień dobry.
Wymieniłem radio z 5 calowego na 8 cali fabryczne. Poprzepinałem kabelki w kostce według instrukcji i generalnie wszystko działa. Udało mi się zdobyć oryginalną kamerę cofania, ale jako, że nie mialem kamery oryginalnie to brak okablowania. Czy ktoś wie czy wystarczy pociągnąć kable z tylu do radia, mam schemat kostki i które piny są od kamery ale czy to wystarczy, po drodze niema jakiegoś modułu który tym steruje? Same radio po wrzuceniu wstecznego przełącza się w tryb kamery.
tomilipin:
--- Cytuj ---jako, że
--- Koniec cytatu ---
Nigdy nie stawia się przecinka w "jako że".
--- Cytuj ---po drodze niema jakiegoś modułu
--- Koniec cytatu ---
Dobrze, że nie po drodze głucha.
--- Cytuj ---Same radio
--- Koniec cytatu ---
Samo, przez O, bo to jest TO radio, rodzaj nijaki.
Co do tematu, radio samo powinno sterować kamerą, tzn. podawać zasilanie + odczytywać sygnał.
Próbowałem kiedyś ogarnąć samodzielny montaż oryginalnej kamery i okazało się, że wiązka ma chyba z 4 metry długości i gdzieś w klapie bagażnika kończy się wtyczką do kamery. Pamiętam też, że kamera działa na innym napięciu, niż niefabryczne kamerki cofania.
...kuba...:
Nie znam się, ale… jeśli miałbym to robić przed położeniem wiązki - o ile faktycznie samochód nie jest w nią wyposażony, spróbowałbym podłączyć kamerkę bezpośrednio przy radiu jak zadziała można bawić się z montażem. Ale do podłączenia najlepie przydałoby się schemat albo chociaż pinout/kolory przewodów kostki elektrycznej radia i kamerki… być może będzie tak, ze w pewnej części wiązka będzie wyposażona w przewody do kamerki, trzebabyloby sprawdzić numery wiązek elektrycznych.
taki--jeden:
Tak - nie ma żadnego modułu po drodze i po pociągnięciu wiązki z kamery do radia wszystko powinno działać - dopisz jeszcze jakiego i30 masz. Trochę Hyundai we wiązkach mieszał i np już małe radio z poliftowego i30 (tam gdzie są góziczki (specjalnie dla tomilipin przez ó, żeby się mógł wypowiedzieć) 1....4 stacji radiowych jest inna, dwurzędowa wtyczka i już nie jest tak łatwo to przerobić.
Marianekmi:
Faktycznie, przepraszam nie wiedziałem, że to konkurs ortograficzny.
Wracając do tematu. Hyundai z marca 2019. Jeśli wystarczy podpiąć się bezpośrednio pod radio to ułatwia sprawe. Jest tylko kolejny problem, moja kamera ma 6 pinów a schemat wiązki mówi, że kamerkę obsługuje 5.
Nawigacja
[#] Następna strona