Forum > i30 PD
Falowanie na wolnych obrotach.
Rihat:
Witam, czy u was też tak jest że falują wolne obroty gdy jest klimatyzacja załączona? Jeśli ja wyłączę to falowanie obrotów ustępuje. Czy to jest normalne zjawisko, jeśli nie to się zgłoszę na serwis.
Pozdrawiam.
piotri:
Tak, niestety normalne.
http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,12911
Cliper:
--- Cytat: piotri w 22 Luty 2023, 10:42:48 ---Witam, czy u was też tak jest że falują wolne obroty gdy jest klimatyzacja załączona? Jeśli ja wyłączę to falowanie obrotów ustępuje.
--- Koniec cytatu ---
Ale co nazywasz falowaniem? Jakiego rzędu wielkości zmiana obrotow?Ja dopiero po trzech latach zauważyłem że czasem (bo nie za każdym razem) po wysprzegleniu biegu przy większej prędkości obroty zmieniają się od 2000 do 1000.Jesli zredukuje na niższe przełożenie i wysprzegle przy minimalnej prędkości obroty są stale.
Andreas:
jalowe obroty to 800 do 850 a z tego wynika najmniesza moc silnika .przy takich obrotach obciazeniem jest alternator i kompresor klimy a on stanowi duze obciazenie przez co wymusza spadek
obrotow wtedy gdy pod ociazeniem spadajom obroty ponizej 800 to komp dodajem gazu by utrzyma zadane obroty i stad te falowanie
Cliper:
--- Cytat: Andreas w 20 Czerwiec 2023, 12:15:18 ---jalowe obroty to 800 do 850 a z tego wynika najmniesza moc silnika .przy takich obrotach obciazeniem jest alternator i kompresor klimy a on stanowi duze obciazenie przez co wymusza spadek
obrotow wtedy gdy pod ociazeniem spadajom obroty ponizej 800 to komp dodajem gazu by utrzyma zadane obroty i stad te falowanie
--- Koniec cytatu ---
Twierdzisz ze to normalne? Tez tak masz ?
Nawigacja
[#] Następna strona