Forum > i30 FD
Stukanie
Pofilaktyk:
Witam
Właśnie kupiłem Hyundai-a i30 i zauwałżyłem dwa problemy.
Pierwszy to taki,iż jadąc po nierówniościach coś stuka na prawym i lewym kole.U diagnosty wszystko jest sztywno,a stuka.Czy mogą to być łożyska na amorkach?Pomóżcie proszę.bo wiele osób patrzyło i nic nie można zmnaleść.Teoretycznie tylko łożyska zostają,chyba,że jest coś jeszcze o czym nie wiem.
Drugi problem jest bardzo dziwny i nigdy się z tym nie spotkałem,a mianowicie kiedy jadę,to od 40km zaczyna sie szum w kabinie.Im szybciej jadę,tym mocniej szumi.Przy 70 już tak słychać jakby wiatrak dmuchawy na full był ustawiony.
Ktoś spotkał się z czyms takim?
piejar:
Temat pierwszy przerabiałem kilka lat temu i dotyczył tyłu a ujawniał się tylko przy niskich prędkościach na dziurach Wymiana była jak niżej i do dziś spokój. Ceny stare. Jeżeli przód to przeważnie łączniki, sworzeń oto ale to diagnosta znajduje w mig..Tyłu nikt nie umiał znaleźć, dopiero jeden uważny mech powoził drugiego w bagażniku i znaleźli.
Drążek reakcyjny (wahacz) tylny Ceed I, II; Magentis II, III; Elantra II, i30 552502H000 130 zł
Śruba mimośrodowa wahacza tylnego Ceed I, II; Elantra II; i30 Numer katalogowy: 552202H100 20ZŁ/SZT.
Podkładka śruby mimośrodowej wahacza tylnego Ceed I, II; Elantra II; i30 I Numer katalogowy: 552232H100 22ZŁ/SZT.
Co do drugiego tematu to szukaj - masz bagażnik na dachu?
Pofilaktyk:
Dziękuję za odpowiedź
Bagażnika nie mam na dachu.
Co do pierwszego problemu,to ewidentnie słyszę z przodu z okolic amorka.Najeżdzam przednimi kołami i to nie ważne czy szybko czy wolno,to słyszę puknięcie,fakt prawe ciszej puka.
A co do szumu,dzisiaj zauważyłem coś takiego.Jak wjeżdzam na ośnieżoną drogę,to cisza,jak na asfalt,to znowu i to nie na każdej nawieszchni tak samo chuczy.Czyżby opony takie ujowe?Mam letnie założone.
Co o tym sądzisz(cie)?
weuek:
Jakie letnie, coś "klasy" Zeetex?
...kuba...:
--- Cytat: piejar w 28 Styczeń 2023, 09:31:10 ---Drążek reakcyjny (wahacz) tylny Ceed I
--- Koniec cytatu ---
Ja miałem identycznie... ale to było pukanie z tyłu na nierównościach. Dodam, że warto zaopatrzyć się w śrubę mimośrodową wahacza ponieważ jeśli nikt nie odkręcał jej przez dłuższy czas to trzeba poświęcić sporo czasu na odratowanie starej...
Co do szumu możesz jeszcze pojechać na podnośnik, albo samemu podnosić samochód przy każdym kole i mając w ten sposób możliwość zakręcić kołem i sprawdzić, czy huczenie nie pochodzi z któregoś łożyska koła.
Ale wydaje mi się, że będziesz musiał się do tego przyzwyczaić, bo ta generacja i30 słynie z tego, że ma słabe wygłuszenie... Ja montowałem maty w drzwiach i chcę jeszcze wykonać ten zabieg na nadkolach...
Nawigacja
[#] Następna strona