Forum > Kona

Temperatura oleju na wyświetlaczu - czy można sprawdzić?

<< < (2/2)

piejar:
A to ściągnięcie sobie schematy i sprawdźcie czy jest czujnik. Dokupywanie modułu OBD to 60 zł - drogo oczywiście.  Moim zdaniem czujnik temperatury oleju we współczesnym  silniku GDI  musi być. Ja bym się tym parametrem w ogóle nie przejmował bo w silniku GDI kręcenie powyżej 2000 obr nie ma żadnego sensu ponieważ max moment jest dostępny przeważnie od 1500 obr. Ale skoro są amatorzy chłodzenia turbin  to i można się trząść nad temperaturą oleju. Dokładanie dodatkowego gauge-a na zasadzie dodatkowego termometru - da się ale życzę powodzenia. Dodatkowy na OBD - czemu nie, tylko po co.

craft:
Piejar, masz jakąś stronę gdzie można podejrzeć tego typu rzeczy? W instrukcji raczej nie widziałem a starałem się przeglądać całość uważnie.
Co do "chłodzenia" turbiny to wiadomo, że ochładza się bardzo szybko, ale pozostaje kwestia dużych obrotów wirnika, więc mimo wszystko po mocniejszym wciskaniu gazu warto dać jej chwilę na uspokojenie obrotów.

piejar:
Proponuje jakiś interfejs np vgate 2.0 za 60 zl i program car scanner pro - ma wiele profili, znajdziesz pod 1,6 GDI . Schematu 1,6 GDI nie posiadam ale jak pisałem nie wierzę że w tym aucie takiego czujnika nie ma

weuek:

--- Cytat: craft w 27 Styczeń 2023, 19:31:32 ---To chyba te nowe spod ręki PSA? W insigniach i w astrach do V zawsze były.

--- Koniec cytatu ---
Temperatury płynu na zegarach nie ma astra H.

Mnie się temp. oleju przydaje w takiej sytuacji: gdy zjeżdżam na MOPa i się zatrzymuję. Zawsze czekam, aż olej spadnie poniżej 100*C. Ale można bez tego żyć i po prostu chwilkę zaczekać przed wyłączeniem silnika (nawet gdy jest elektryczny obieg chłodzenia).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej