Forum > Getz
Olej ??
Brt:
1) Jeśli masz benzyne to jest to G4HG - 1.1
2) Przeglądam instrukcje obsługi i mam pewne nieścisłości... Olej 0W30 faktycznie występuje, ale dedykowany jest dla silników wysokoprężnych i przeznaczony do użytkowania w niskich temperaturach. Dla benzyny nie występuje jako zalecany. tam jest 5W20 lub 5W30.
Ile KM robisz rocznie i w jakich warunkach?
Jak zrozumiałem, to nie są 4 Litry w ciągu roku, tylko 1Litr, który został Ci po wymianie na dolewki. To jest znacząca różnica
Instrukcje znajdziesz na forum.
weuek:
Czyli jednak kuriozum brak, tylko autor się nie umie jasno wyrazić.
piejar:
Ja mówię pas.
Ozik89:
--- Cytat: Brt w 25 Listopad 2022, 19:29:48 ---1) Jeśli masz benzyne to jest to G4HG - 1.1
2) Przeglądam instrukcje obsługi i mam pewne nieścisłości... Olej 0W30 faktycznie występuje, ale dedykowany jest dla silników wysokoprężnych i przeznaczony do użytkowania w niskich temperaturach. Dla benzyny nie występuje jako zalecany. tam jest 5W20 lub 5W30.
Ile KM robisz rocznie i w jakich warunkach?
Jak zrozumiałem, to nie są 4 Litry w ciągu roku, tylko 1Litr, który został Ci po wymianie na dolewki. To jest znacząca różnica
Instrukcje znajdziesz na forum.
--- Koniec cytatu ---
1. Możliwe, nie znam się na silnikach więc też nie wiem skąd wziąć te oznaczenia. Dzięki ale te cyferki nic mi nie mówią. Ja wiem tyle ze 1.1 , benzyna 49Kw
2. Rocznie robię standardowo tj, 10-12 tyś km. Warunki? Normalne, dni upalne, dni zimowe, nigdzie nie jezdze po górach jeżeli o tym mowa.
"Jak zrozumiałem, to nie są 4 Litry w ciągu roku, tylko 1Litr, który został Ci po wymianie na dolewki. To jest znacząca różnica". - No ogólne zużycie 4 litry, ale tak jak piszesz. Mechanik wlewa 3 litry przykładowo i ten litr mam na dolewki - minęlo pół roku a ja musze dokupić zaraz kolejny olej. Po 6 miesiącach. Do tej pory tak samo robiłem ale po 12 msc stad mój post, ze chyba coś nie tak.
robaszek127:
Napisz prosto ile dolewasz oleju w ciągu tych 10-12tys? Jak silnik był przegrzany lub ma swój przebieg to olej będzie brał nie ma bata. Najgorzej jak przegrzejesz silnik i polecą pierścienie olejowe wtedy to zużycie olej wzrasta. U mnie czy lałem 10W40 czy 5W40 podobnie ubywa a najwięcej chyba jak jeżdżę na krótkich trasach.
Nawigacja
[#] Następna strona