Forum > Getz
Olej ??
weuek:
No to słusznie, bo ten silnik ma nisko swój maksymalny moment (2800 obr.). Takie lubię (w małych autach). Rodzice mają corsę z silnikiem, który ma maks. moment przy 4400 obr. i taki jest beznadziejny - ani to do miasta ani do trasy.
acc24:
W instrukcji umieszczono olej 0w-30?
Zawsze trzeba się trzymać zaleceń producenta.
robaszek127:
Ow30 to oleje do nowowczesnych silników mocno spasowanych a nie do starszych konstrukcji jak w getzie. Taki olej jest rzadki jak woda i silnik będzie go brał. Ja do swego 1.3 nie wlałem 5W30 tylko wymieniłem na 5W40 a co dopiero super ekologiczny 0W30.
Wlej na próbę 5W40 czy 10W40 i powinno pomóc chyba, że już załatwione są pierścienie olejowe bo te oszczędne oleje tworzą cienką powierzchnie smarną dla mniejszych oporów ale niezbyt to dobre w gorące letnie dni.
weuek:
--- Cytat: acc24 w 02 Grudzień 2022, 18:09:31 ---Zawsze trzeba się trzymać zaleceń producenta.
--- Koniec cytatu ---
Gdy się nie ma lepszej wiedzy. W swoim stosuje 0W40, a producent zaleca 5W30. Instrukcja nie opisuje tez wad fabrycznych, które na przestrzeni lat wykryli użytkownicy. Właśnie z taką wadą lepiej radzi sobie niezalecany olej.
Brt:
Jakieś oznaki kopcenia? Po odpaleniu lub podczas dynamicznego przyśpieszania (więcej niż 3000 obrotów)?
Wycieków brak, a jakieś zapocenia silnika?
Nawigacja
[#] Następna strona