Forum > Getz
Popsuty regulator nasilenia dmuchawy
balian91:
Cześć, od jakiegoś czasu borykam się z problemem popsutego regulatora nasilenia dmuchawy. Otóż działa tylko jak dam na ,,4" niestety na żadnej innej prędkości dmuchawa nie działa. Czasami przy ustawieniu na ,,0" czuć delikatnie z otworów nawiewu delikatne ciepłe powietrze. Niestety nie działa też zmiana z obiegu wew na zew. Macie jakieś porady czy trudno to naprawić i jakie to ewentualnie koszta i czy dużo rozbierania?
robaszek127:
Nie wiem ale chyba powinien być jakiś rezystor dmuchawy czy inaczej to się nazywa. Pewnie dostać można używkę na allegro.
balian91:
A czy trudno to wymienić? I czy to jest na pewno popsute w tym przypadku?
...kuba...:
--- Cytat: ...kuba... w 24 Listopad 2022, 19:42:31 ---I czy to jest na pewno popsute w tym przypadku?
--- Koniec cytatu ---
Czy w Twoim napewno to nie wiemy, ale objawy wskazują na najczęściej występującą usterkę objawiającą się własnie w ten sposób.
Dlaczego ostatni bieg działa? - bo silnik dmuchawy zasilany jest z pełną mocą (pomijając rezystory, obniżające moc dmuchawy), żeby uzyskać możliwie najwyższe obroty.
--- Cytat: balian91 w 24 Listopad 2022, 18:26:22 ---A czy trudno to wymienić?
--- Koniec cytatu ---
Nie, podobnie jak przeszukać internet, żeby się o tym dowiedzieć ;) Wiedz, że jeśli samochód ma co najmniej 10-15 lat to napewno taki problem wystąpił już u niejednej osoby i z dużym prawdopodobieństwem ktoś już opisał rozwiązanie. - A jeśli nie to zawsze można zajrzeć do katalogu części dostepnych bezpłatnie online i zerknąć w którym miejscu pojazdu znajduje się dana część ;)
Ale skoro już pokusiłem się wpisać GETZ resistor blower fault replace / fix blower resistor / resistor fan speed :
//www.youtube.com/watch?v=Sp1jNquvJA8
balian91:
https://files.fm/u/wddc4vcrj
Zrobiłem zdjęcia tego rezystora czy możecie ocenić czy jest on do wymiany? Wyżej link do hosta zdjec
Nawigacja
[#] Następna strona