Autor Wątek: Wtryskiwacze, zawory? dziwny dźwięk silnika  (Przeczytany 4984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline konduktor

• HKP
  • **
Wtryskiwacze, zawory? dziwny dźwięk silnika
« dnia: 11 Marzec 2021, 17:19:18 »
Hej,

Jestem posiadaczem i30cw FD z 1.6crdi 115km. Niestety od czasu do czasu z silnika dobiegają dziwne dźwięki.  Jest to dźwięk, który bym określił jako stukanie zaworów - przynajmniej tak sobie to wyobrażam. Z tego co wyczytałem, może są to wtryskiwacze. W sumie ten dźwięk słyszałem już z rok wcześniej, tylko wtedy pojawiał się on na 0,5 sekundy i znikał - działo się to bardzo rzadko. Teraz niestety słyszę to znacznie częściej (co drugi trzecią jazdę samochodem po mieście) w trakcie normalnego przyspieszania. Nie zauważyłem tego na zimnym silniku, dzieję się to, gdy silnik osiągnie roboczą temperaturę wody lub chwilę przed. Muszę dodać, że gdy kupowałem auto, poprzedni właściciel wspomniał, że silnik jest "podkręcony" i fatycznie na moje oko ze 150km ma, jak nie więcej.

Opisywany dźwięk świetnie słychać na tym nagraniu w 8,18,25 i 31 sekundzie - najwyraźniej w 31 sekundzie.

Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny.

Pozdrawiam.

Offline konduktor

• HKP
  • **
Odp: Wtryskiwacze, zawory? dziwny dźwięk silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marzec 2021, 08:14:25 »
Wychodzi na to, że są to wtryskiwacze i wybuch mieszanki nie w odpowiednim momencie - coś jak spalanie stukowe w silnikach z zapłonem iskrowym. Jest sens to czyścić jakimiś specyfikami bez rozbierania wtryskiwaczy?

https://www.drive2.ru/l/871097/

Offline Woldii1986

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpień 2022, 15:29:47 »
I co to było?

Offline Robek1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Wrzesień 2022, 20:39:39 »
Ogarnąłeś temat, bo mam chyba podobny dzwięk tylko bardziej taki metaliczny. Oczywiście mechanicy twierdzą, że może to, a może tamto, przecież klient płaci. U mnie wtryski były sprawdzane i są ok. Na forach cytryny wyczytałem, że ludzie z takim dźwiękiem mieli uszkodzony zawór regulacji ciśnienia paliwa na pompie.

Offline Tomekk

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Październik 2022, 12:11:02 »
Odkopię troszkę temat...
Chciałbym wyczyścić wtryskiwacze w swoim 1.6 crdi 90KM wpinając się ze środkiem czyszczącym (LM diesel spulung) bezpośrednio do układu a nie dolewając zawartość do baku.
Czy ktoś w tym silniku to przerabiał i mógłby wskazać gdzie się dokładnie podpiąć wężykami tak żeby to działało i nic się nie zapowietrzyło itp.
wszędzie pełno filmików i tutoriali z silnikami Vaga ale naszych wynalazków nie ma ;)
będę wdzięczny za wskazówki