Forum > i30 PD

Olej do silnika 1.4 MPI 100 KM

(1/3) > >>

IT_Tech_PL:
Cześć przeglądałęm forum w temacie oleju do Hyundai i30 z silnikiem 1.4 MPI  i mam mały dylemat z wyborem oleju.

Powiedzcie mi jak to jest możliwe, że 2 serwisy ASO (Zabrze i Gliwice) zalecają lać olej Shell Helix Ultra ECT AH 5W-30 który ma klasę ACEA C3
Natomiast w instrukcji pojazdu jest zalecany olej o klasie ACEA A5/B5 - i taki też zamówiłem (Olej syntetyczny Shell Helix Ultra Professional AF 4 l 5W-30).

Jakie jest wasze zdanie na temat i co lejecie do swoich aut z tym silnikiem?

ojojo:
Bo oni zalecają lać to co akurat mają w beczkach,

IT_Tech_PL:

--- Cytat: ojojo w 24 Październik 2022, 16:12:59 ---Bo oni zalecają lać to co akurat mają w beczkach,

--- Koniec cytatu ---

No być może, ale 2 ASO tak samo. To mnie zastanawia. Jaki lejecie do swoich 1.4 MPI?

tomilipin:

--- Cytat: IT_Tech_PL w 25 Październik 2022, 10:25:11 ---Jaki lejecie do swoich 1.4 MPI?
--- Koniec cytatu ---
Na forum jest kilka tematów na temat oleju, a Ty zakładasz kolejny... Generalnie, wszystkie odpowiedzi masz tu: http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,10784.0.html Spójrz tylko jaki kto ma silnik w profilu. Ja mam 1.4 MPI i leję Shell Helix Ultra 5W-30. Taki mam wpisany w instrukcji obsługi. A że nie ma oznaczenia C3 to... już musisz sam doczytać pod linkiem, który podałem wyżej.

IT_Tech_PL:

--- Cytat: tomilipin w 25 Październik 2022, 11:02:33 ---Na forum jest kilka tematów na temat oleju, a Ty zakładasz kolejny... Generalnie, wszystkie odpowiedzi masz tu: http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,10784.0.html Spójrz tylko jaki kto ma silnik w profilu. Ja mam 1.4 MPI i leję Shell Helix Ultra 5W-30. Taki mam wpisany w instrukcji obsługi. A że nie ma oznaczenia C3 to... już musisz sam doczytać pod linkiem, który podałem wyżej.

--- Koniec cytatu ---

Tak widziałem te wątkii co ciekawe w podanym przez Ciebie więcej ludzi i kilka ASO podało olej ten co ja kupiłem AF a nie ten klasy C3, który podały mi 2 serwisy ASO w pierwszej kolejności. Zresztą ACEA A5/B5 są w książce serwisowej do 1.4 MPI więc nie bardzo rozumiem czemu zalecają lanie tamtego. Być może wiedzą więcej niż Kowalscy. No nic zaryzukuję i zaleję tych A5/5 czyli Shell Helix Ultra AF 5W-30.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej