Forum > i30 FD
Długo kręci zanim odpali
i30fan:
Może jest jakiś złodziej prądu. Jakby tak spróbować wyjąć bezpieczniki od wycieraczek i innych bzdetów zostawić tylko niezbędne minimum i sprawdzić czy wtedy za każdym razie odpali normalnie?
Notorious:
Odświeżam temat
Auto świeżo po wymianie rozrządu - problem pozostał. Dalej trzeba (nie za każdym razem) długo kręcić zanim silnik zapali, bywa, że odpali na dotyk, ale problem mimo wymiany rozrządu pozostał. Wymieniłem też pompę paliwa, ciśnienie dobre, paliwo dolatuje. Kompletnie wyczerpałem się z pomysłów co może być przyczyną, pozostaje chyba tylko elektronika, ale gdzie szukać? Immo? Błędów żadnych nie pokazuje.
Zdrówka
piejar:
Świeżo tzn że wymiana rozrządu po tych opisanych wcześniej perypetiach? Takie cudenka mogą być właśnie związane ze złym ustawieniem rozrządu np o 1 ząbek. Czy jesteś w stanie sobie zweryfikować poprawność pracy rozrządu? Jeżeli rozrusznik kreci i nie spowalnia to z nim oraz Aku wszystko ok. Chociaż... Wcześniej pisałeś że przygasają kontrolki, że szyby wolniej na pracującym silniku. Napięcie ładowania musi być w okolicach 14,4. Jeżeli masz niskie to nie dziwi że nowy akumulator powoli "osłabł" bo może być niedoładowany. Ale żeby to powodowało problemy z zapłonem? Mierzyłes napięcie ładowania?
Notorious:
Tak, na kolejnym warsztacie sprawdzali wszystko i okazało się, że łańcuch jest luźny i wymienili, bo to jest przyczyną tego, że raz odpala, a raz nie. Okazało się, że nawet wymiana rozrządu na nowy nie poskutkowała. Akumulator nowy, napięcie trzyma 12,7, na ładowaniu 14,3/14,4 więc jest ok po tej stronie. Nic już nie przygasa, szyby chodzą normalnie. Jedynie jeszcze wspominał mechanik, który robił rozrząd, że rozrusznik bierze dużo prądu przy rozruchu, ale kręci normalnie więc nie wiem czy wymiana/regeneracja rozrusznika coś by zmieniła.
piejar:
A to jeszcze jedno: czy jak długo kręci to zawsze odpali po tym kręceniu czy trzeba odpuścić i spróbować jeszcze raz? To ma znaczenie bo ja miałem problemy z anteną immobilisera i auto zapalało za n-tym razem. Ale jak nie paliło to nie paliło, nie ważne jak długo kręciłem.
Nawigacja
[#] Następna strona