Forum > i30 FD

Długo kręci zanim odpali

<< < (3/5) > >>

...kuba...:
A próbowałeś odpalać z odłączonym czujnikiem temperatury? Może on świruje... Odlaczylbym tak, żeby wszedł w tryb awaryjny o wtedy próbował...i przede wszystkim z ciekawości sprawdziłby czy jest iskta w momencie kręcenia jak nie odpala.. albo stara metoda: psiknal Plak w dolot podczas kręcenia jak silnik zalapoe to coś z paliwem, jak nie to iskra...

Notorious:
Czujnik temperatury też wsadzony nowy, na pewno nic nie będę wymieniał w ciemno, więc każde nowe pomysły się przydadzą, spróbuję dziś u znajomego z tym plakiem. Dziś 2 razy odpalałem i 2 razy odpalił od strzału, ale włączyłem zapłon, wygasiłem, włączyłem ponownie, kluczyk głębiej docisniety (nie wiem czy o to chodziło koledze wyżej) i odpalił na dotyk, chociaż podejrzewam, że to zbieg okoliczności.

srbastek:
Może zaworek nie trzyma i cofa paliwo?
Ostatnio podobny problem był z odpalaniem na zimnym, tylko w renault. Tam okazało się, że zaworek z paliwem nie trzyma i cofa paliwo.

Notorious:
Też do sprawdzenia, chociaż musiałby raz trzymać, a raz nie, bo problem nie pojawia się regularnie. Jeszcze jedna rzecz przy okazji, jak pisał wyżej i30fan, świeżo po wymianie akumulatora u mnie wszystko było ok, nowy aku ma około dwóch tygodni i teraz jak i wcześniej na starym akumulatorze komputer pokładowy (aktualny przebieg, średnia prędkość itd) przy zapłonie pulsuje, mryga, przygasa, po odpaleniu problem znika, ale szyby otwierają się powoli, wycieraczka tylna działa tak jakby zaraz w połowie miała się zatrzymać (świeżo po wymianie akumulatora chodziła szybko, jak należy). Prąd gdzieś ucieka? To też może mieć jakiś wpływ na to, że raz odpala, a raz nie?

...kuba...:
W takim razie posprawdzalbym punkty masowe(miejsca przykręcenia przewodów minus instalacji do karoserii) - zruszyl kluczem/odkręcił, wyczyścił... Można zacząć od sprawdzenia przewodów akumulatora i dystrybucji zasilania do odbiorników w skrzynce bezpieczników pod maską. Sprawdzić miernikiem napięcie na akumulatorze ile wynosi podczas kręcenia rozrusznikiem powinno być powyżej 10V - jeśli będzie mniejsze to albo jest za duży pobór prądu podczas kręcenia, np. przez słabe połączenia skoro rozrusznik był sprawdzany albo akumulator nie ma odpowiedniej wydajności, ale skoro nowy...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej