Forum > Tucson JM

Problem z DPF, błędy P1405 i P2002

<< < (2/2)

Gregor.Zico:
No i mam nadzieję, że to już mój ostatni post w tym temacie.
EGR ostatecznie został wyczyszczony kompleksowo - grzybek chodził ładnie, ale było dużo syfu. Pojeździłem parę dni i mimo tych zabiegów check zaczął znowu migać. Skasowałem błąd, ale pojechałem do mechanika. Chłopaki podpięli skaner i okazało się, że czujnik różnic ciśnienia źle pokazuje wartości. Po nitce do kłębka i okazało się, że jedna rurka przy DPFie jest pęknięta. Po naprawie wskazania wróciły do normy. Próbowaliśmy wypalić DPFa stacjonarnie, ale po jakichś 10 minutach komputer zakończył procedurę - zbyt niska temperatura spalin. Stanęło na tym, że pojeżdżę trochę i zobaczymy co będzie. Zrobiłem trasę  Radom - Warszawa - Radom, check nie migał, potem przez parę dni normalna jazda po mieście - check nie migał, ale sprawdziłem Torqem i był błąd P1405 (szary kolor, czyli niestały). Stanęło na tym, że wymieniamy czujnik temperatury spalin za turbiną. Po wymianie póki co dużo nie przejeździłem, ale błąd się nie pokazuje, więc chyba już zostało zrobione wszystko, żeby było OK.

Gregor.Zico:
Tak dla formalności dodam jeszcze, że co jakiś czas miga check engine, przeważnie po trasie. Zrobiłem np. trasę Radom - Lublin - Radom i na wyjeździe z Lublina check zaczął migać i migał całą drogę. Na drugi dzień, po odpaleniu nie migał, ale świecił ciągle. Postanowiłem nie sprawdzać błędów i poczekać, co będzie dalej. Po chyba czwartym uruchomieniu silnika check zniknął. Nie sprawdzam błędów, tylko jeżdżę 8)

piejar:

--- Cytat: Gregor.Zico w 25 Październik 2022, 12:30:18 ---okazało się, że jedna rurka przy DPFie jest pęknięta.
--- Koniec cytatu ---
No to witamy w klubie. Fotki mojej ugnitej rurki w poście poniżej
 Btw co to za mendy mechanicy którzy wymieniają czujnik za 1800 zł a nie sprawdza rurek ???

http://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=36&t=7504&start=500#p213996

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej