Forum > i30 FD
I30 G4FA problem z temperaturą silnika
david7v:
Jeszcze jeden element który wymieniłem na nowy oryginalny to korek od wlewu płynu chłodniczego do chłodnicy, myślałem że on może również powodować ciśnienie w układzie.
...kuba...:
--- Cytat: david7v w 20 Sierpień 2022, 15:45:20 ---Nie robiłem testu po naprawie, słusznie byłoby to sprawdzić. W poniedziałek kupuje niezwłocznie tester i sprawdzam.
--- Koniec cytatu ---
Ta metoda testu wykazuje czy w do układu chłodzenia dostają się spalinu, czyli neszczelność np. komora spalania - kanały płynu chłodzącego, albo szczelność chłodnicy egr, ale w tym przypadku takowej nie ma..
Inna metoda testu układu chłodzenia to np. nabicie ciśnienia do układu chodzenia z podłączonym manometrem i sprawdzenie czy ciśnienie będzie utzymywać się przez jakiś czas.
carsik:
jeśli masz olej w płynie chłodniczym to naprawdę coś przy remoncie poszło nie tak. Jak idą spaliny w układ chłodzenia to całkiem łatwo to sprawdzić nawet bez testów, węże będą twarde i bąble w zbiorniczku wyrównawczym.
david7v:
Z olejem w płynie sprawa nie do końca jest pewna. Samochód wcześniej miał robiona upg, z tego co mi wiadomo to właśnie dlatego że był olej w układzie chłodzenia. Być może są to.jeszcze pozostałości po nie dokladnym plukaniu. W poniedziałek zrobię test na obecność spalin w płynie. Kolejna sytuacja jaka udało mi się zaobserwować to że wraz z wzrostem obrotów silnika temperatura płynu spada oraz wąż który jest przy termostacie i idzie do chłodnicy robi się gorący (tak jakby termostat otwierał obieg).
Jak odlacze na chwilę rezystor wentylatora, chłodnice zaczyna robić się ciepła tak samo jak ten wąż od termostatu.
Pytanie czy jest możliwość założenia odwrotnie paska wielorowkowego? Ma ktoś może schemat albo mógłby podzielić się zdjęciem ułożenia paska w swoim samochodzie?
Jeszcze pomysły jakie przychodzą mi do głowy to:
- odwrotnie założony pasek przez co pompa wody kręci się niezgodnie z właściwym kierunkiem.
- uszkodzony rezystor wentylatora. Nie wiem czy to ma jakikolwiek związek z usterka ale tak jak napisałem wyżej po podłączeniu wentylatora dolny wąż od chłodnicy robi się gorący
...kuba...:
--- Cytat: david7v w 21 Sierpień 2022, 15:24:02 ---Ma ktoś może schemat albo mógłby podzielić się zdjęciem ułożenia paska w swoim samochodzie?
--- Koniec cytatu ---
Wersja ze sprężarką klimatyzacji:
https://hyundai.7zap.com/en/eur/i30/heurpjdh09/no:parameters,/en/25251a11/
Nawigacja
[#] Następna strona