Forum > Pozostałe

Hyundai ix20 błąd P0011

<< < (2/3) > >>

...kuba...:
Nie wiadomo jak ECM ustawia zawór OCV CVVT, oscyloskop również powiedziałby jakie jest wypełnienie PWM na OCV - czyli jak jest wysterowany przez ECM.
Nie wiem jak dokładnie wygląda procedura diagnostyki i wystawiania DTC - kodu błędu w sterownikach ECM stosowanych w Hyundai, ale dla przykładu w grupie VAG odbywa się to tak, że jak jest jakieś uszkodzenie elektryczne między czujnikiem a sterownikiem silnika, czy jakiś czujnik jest martwy to błąd nie daje się usunąć, a jeśli błąd dotyczy jakichś parametrów pracy silnika, np. ciśnienia, masy powietrza itp. to diagnostyka jest przeprowadzana na podstawie cykli uruchomień silnika, albo czasu pracy, albo przejechanych kilometrów i jak usterka powtarza się i mimo wprowadzanych przez ECM korekt nie ustępuje to dopiero po założonym czasie, cyklach, etc. wystawiany jest DTC, czyli zgłaszany bład i w zależności od "ważności" będu zaświecana lub nie jest kontrolka MIL.

carsik:

--- Cytat: Chwalec w 18 Lipiec 2022, 20:16:29 ---Rozrząd wymieniał warsztat który nie jest z pierwszej łapanki .Wszystko na znaki jak twierdzą.
No i zastanawiające jest to że (zakładamy przesunięcie o jeden ząbek)błąd pojawia się po jakimś czasie .Skoro byłby źle złożony rozrząd to moim zdaniem wywalało by go od razu a nie po po tygodniu jazdy lub po 150 czy 200 km

--- Koniec cytatu ---

Nie jest to błąd elektryczny więc komputer musi sobie zapełnić bufor "złymi danymi" z pracy. Ten błąd dotyczy pracy fazatora czyli tego co w danym momencie komputer oczekuje a tego co faktycznie widzi na czujniku położenia wałka, jeśli fazator był wymieniony może jest wadliwy lub czasami potrafi nie pracować w pełnym zakresie a jeśli jest stary no to może coś go zabolało. Ale ja zacząłbym od najtańszej opcji czyli sprawdzenia czy wszystko jest ustawione jak należy.

malerikula:
Na szybko w zał materiały

Chwalec:
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi .W sierpniu zaczynam urlop i będę walczył z tym błędem .
Zacznę tak jak wspomniałem od wymiany jeszcze czujnika wału. Bo i taki przypadek ktoś opisywał.
Jeżeli uda mi się rozwiązać problem .Oczywiście was poinformuję

Chwalec:
Ten samochod mnie chyba doprowadzi do zgonu.
Wymieniłem czujnik wału tak jak wam pisałem że zrobie.Skasowałem błędy i pojechałem na urlop.
Nie jeździłem autem .Wracam po 5 dniach i biore sie za hyundaia.Wsiadam akumulator wywalony na zero.
Ładuje akumulatori sprawdzam czy nie kradnie cos prądu.Ucieka na postoju jakies 0.35 A szukqm dziubie.
Okazuje sie ze prąd zabiera moduł komfortu bcm.No to zaczynam odlaczac kostki :drzwi,po kolei zamkim,swiatełka itd.
Kupuje nawet tester do hyundaia ktory nie pokazuje  błędu modulu .Robie testerem sprawdzanie zqmykqnia otwierania itd .
Nic nie znalazłem .Czy ktos ma schemat instalacji tego co idzie za tym modułem .Jedno pozytywne to ze bład P011 nie wraca  i mysle ze to rozładowany akumulator generował ten bład.Teraz wypinam bezpiecznik od modułu i nie ma bledu .
Tylko ze nie dziala centralny zam3k z pilota .
Prosze o jakies wskazowki

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej