Forum > Tucson JM
[Tucson] Wysoka temperatura płynu. Czy to termostat ?
zbyh:
Witam. Zrobiło się ciepło i problem. Dzisiaj podczas jazdy zaczęła rosnąć temperatura płynu chłodniczego, gdy wyłączyłem silnik dość szybko spadła. Po odpaleniu i dalszej jeździe znowu rosła. Ubytku płynu nie mam, ale zauważyłem, ze nie załącza się wentylator. Co może być przyczyną, zacząć od termostatu ?, czy jakiś czujnik. Może któryś z kolegów wie w którym miejscu znajduje się termostat. Z góry dziękuję.
Aha zapomniałem dodać ze jechałem dzisiaj pierwszy raz od dłuższego czasu na klimie, gdy włączyłem bardzo szybko schłodziła auto, aż się zdziwiłem że tak szybko. Gdy temperatura zaczęła rosnąć z nawiewów zaczęło lecieć ciepłe powietrze.
wald:
W temacie rozrządu załączyłem zdjęcie na którym jest termostat, pod alternatorem. Jeżeli to jest termostat to najpierw spróbuj jak jest gorący włączyć ogrzewanie na max to powinna spadać trochę temperatura, sprawdź czy przewody nie pęcznieją (uszczelka pod głowicą), przy włączonym zapłonie odepnij kostkę od czujnika temperatury (w mondeo od razu uruchamia się wentylator) nie pamiętam, czy przy termostacie, czy silniku, ale chyba to pierwsze. Będzie trochę dłubania.
NieAmator:
zobacz cy nie masz wody w układzie. a do wentylatora idzie przekaźnik pt. RAD FAN LOW
zbyh:
Witam. Okazało się że miałem mało płynu w układzie, dolałem ok.3 l i na razie jest ok. ale to oznacza że jest jakiś mały wyciek z układu którego nie widać. A wentylator nadal nie chodzi. Wczoraj dość dużo pojeździłem w mieście i na autostradzie i nie zauważyłem żeby się załączył. Temperaturę wskazówka pokazuje tak na połowie, nie wiem może temp. jest za mała żeby się włączył?. Chociaż po takiej jeździe i wysokiej temp. na zew. powinien się włączyć, tak myślę. Jeszcze sprawdzę ten przekaźnik, jak go znajdę. Pozdrawiam.
wald:
To nie było płynu wcale w wyrównawczym, a trzy litry to nie mały wyciek. Sprawdź te opaski pod alternatorem jak na zdjęciu). Jak zdejmiesz plastik z silnika to ręką możesz sprawdzić,czy nie jest mokro, bo te opaski słabo trzymają.
Nawigacja
[#] Następna strona