Autor Wątek: KUPNO - Elantra  (Przeczytany 72831 razy)

pawko

• Gość
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Styczeń 2015, 10:05:33 »
Witam, wznowie może wątek zakupu elantry...
Jeżdżę co prawda accentem 1.6 gt z USA ale o elantrach xd też się oczytałem dobrych opini. Jeden z minusów to chyba korozja.. W Stanach była akcja serwisowa na modele 2001-2003/4 bo dość szybko rdza upodobała sobie podwozie, ale w EU chyba tego nie było.
Sam mam zamiar kupić elantrę xd 2.0 benzyna, salon PL, I rej. 2007, ale czy będę jej posiadaczem to się dowiem po oględzinach i sprawdzeniu w sobotę. Kilka oglądałem z Niemiec, z niską ceną - podwozie i  drzwi KOROZJA!!! Zobaczymy teraz...
Pozdro

pterodaktyl

• Gość
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Styczeń 2015, 18:29:50 »
Witam
Silnikowo - 2.0 najlepszy wybór, posłuchaj czy nie słychać łańcucha spinającego wałki rozrządu.
Układ kierowniczy - na postoju skręć kołami na maksa w obie strony, jak usłyszysz piszczenie paska pod koniec to nie daj sobie wcisnąć, że to luźny pasek :).
Korozja - rzeczywiście jest :(, podwozie jest w miarę dobrze zabezpieczone (moja pod chmurką stoi od 4 lat), ale nadkola tylne już chrupie.
Hamulce - ręczny lubi się zapiekać, wtedy wymiana lub regeneracja zacisku.
Szyby elektryczne - sprawdź czy z panela obok kierowcy działają, zwłaszcza ta od pasażera :):):)
Centralny zamek - jak robi się ciepło lubi "pofiglować" i nie otworzyć drzwi z pilota.
Zegarek - czasami działa, a czasami nie, winne ponoć "zimne luty"
To tyle co mi się przypomniało z "defektów", które tu zgłaszali forumowicze

[ Komentarz dodany przez: tekla: 2015-01-22, 18:41 ]
Czytam to i utwierdzam się w tym, że trafił mi się jakiś szczęśliwy egzemplarz... No dobra, zegarek faktycznie świruje.

pawko

• Gość
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Styczeń 2015, 21:44:10 »
Dzięki pterodaktyl za podpowiedź. W sumie centralny, el. szyby i zegarek są do przeżycia. Co do łańcucha rozrządu...wydawało mi się że w 2.0 jest pasek, przynajmniej w modelach '00 - czerwiec '06.

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Styczeń 2015, 22:34:45 »
Cytat: "pawko"
Co do łańcucha rozrządu...wydawało mi się że w 2.0 jest pasek

Cytat: "pterodaktyl"
łańcucha spinającego wałki rozrządu
a gdzie tu mowa o łańcuchu rozrządu ?

pterodaktyl

• Gość
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Styczeń 2015, 22:38:44 »
Witam ponownie
Jest pasek :) i jest łańcuszek :)
Pasek jest "na zewnątrz" i napędza jeden wałek rozrządu, a drugi wałek jest spięty z pierwszym łańcuszkiem "wewnątrz" silnika:) i go nie widać, ale czasami słychać. Objaw jest taki, że po uruchomieniu na zimnym silnik chodzi jak "diesel". Ten klekot pochodzi od rozciągniętego łańcuszka i dobiega od strony akumulatora.
Mam nadzieję, że to wyjaśniłem w dość prosty sposób
Pozdrawiam

pawko

• Gość
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Styczeń 2015, 12:15:00 »
Dzięki za wyjaśnienie, tak się składa że budowa silnika a szczegolnie elantry nie jest moją mocną stroną. Zwrócę na to uwagę. W sonaci 2.4 też był problem z rozciągającym się łańcuchem tylko chyba tam był rozrządu :?:
A gdyby tak "klekotał" to omijać szeroko łukiem, czy jest szansa to zrobić w rozsądnych pieniądzach? Byłbym wdzięczny za podpowiedź.
Póki co jutro trasa mielec-suwałki i oględziny..A wszyscy znajomi zdziwko, przecież tyle jest w okolicy opli, ww, fordów, itd...A ja tam wole hyundaia..
Pozdr

Offline valdi

• Giełda
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Styczeń 2015, 16:54:42 »
Kilka oglądałem z Niemiec, z niską ceną - podwozie i drzwi KOROZJA!!!

W mojej zardzewiał wahacz (podstępnie od środka, tak, ze nie było tego widać) i niemal  złamał się przy końcówce. Na szczęście sworzeń go przytrzymał. Od tego czasu na przeglądach zawsze proszę diagnostę, zeby dobrze przejrzał podwozie. Ciekawe, że tylko ten jeden element skorodował.
Coś tam pewnie jednak jest na rzeczy, że Hyundaie z tamtych lat mają problemy z korozją podwozia.

pterodaktyl

• Gość
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Styczeń 2015, 10:24:10 »
Witam
Nie omijać, tylko "wynegocjować" korzystną cenę :):). Jak trafisz na kumatego mechanika, to zrobi Ci to przy okazji wymiany rozrządu :):), wtedy koszt wymiany będzie w przyzwoitej cenie.
Pozdrawiam

pawko

• Gość
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Styczeń 2015, 12:04:28 »
Dzięki za podpowiedzi. W końcu KUPIŁEM Elantre :-) Nie była tak idealna jak w ogłoszeniu (norma) ale jest dla mnie do przyjęcia. Wady: malowana tylna klapa, pęknięta osłona nadkola, brak klapki maskującej od wewnątrz tylnej klapy, porysowany (chyba od myjni mech) lakier, słabe wyciszenie tynych nadkoli - słychać opony i zawieszenie. Przegląd ok, podwozie bez ognisk korozji, elektryka działa, silnik pracuje równo..Powinna jeździć.

[ Dodano: 2015-01-26, 12:06 ]
Dodam, że łańcuszka nie słychać...model 2006, xd, rej. 1.07, silnik 2.0 benzyna, cena 13tys.

pterodaktyl

• Gość
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Styczeń 2015, 14:53:47 »
Witam
Gratuluję zakupu :) i życzę Ci bezawaryjności.
Nawet chyba się domyślam, którą kupiłeś ;). Jeśli chodzi o wycieszenie, to niestety Elantry tak mają :). "Azerbejdżany" się nie postarali w tym względzie
Pozdrawiam

polek

• Gość
Elantra XD 2.0 2001 sedan
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Maj 2015, 12:47:40 »
Mam do kupienia elantrę z 2001 roku - śliczną z przebiegiem 80tyś km. Trochę się boję ze względu na małą popularność modelu. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Jak jest z dostępnością części i cenami?
2. Podam vin to może ktoś rozkoduje mi to bo mam wrażenie że w tym modelu nie było silnika 2.0 o mocy 139km.  KMHDN41DP2U337480- może coś jeszcze można odczytać z tego numeru?
3. Czy swobodnie można do takiego silnika zamontować lpg?
Pozdrawiam

edit: Przeniesienie wątku, edycja tytułu, dodanie opisu. tekla

Offline Złośnik

• Global Moderator
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Maj 2015, 18:48:03 »

Dostępność jest spora tak używanych jak i nowych. Ceny przystępne, ale są wyjątki.
LPG można wsadzić byle z wyższej półki. Minimum to sekwencja.

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Maj 2015, 18:50:42 »
Ad.1 Dobra bardzo
Ad.2 http://koreacat.ru/hyundai/vininfo/KMHDN41DP2U337480/303659/ produkcja do Niemiec .
Ad.3 Silnik występuje z oznaczeniem G4GC w Coupe i Tucson i nadaje się do LPG.

http://www.forum.hyundaicoupe.pl/viewforum.php?f=32

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1895

polek

• Gość
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Maj 2015, 22:29:51 »
A można rozkodować te kody? A co oznacza rok modelu? W przypadku tej mojej elantry przednia szyba jest z 2003 roku. No i czy można uzyskać jakieś dodatkowe informacje o pojeździe? Albo chociaż- jak z jakiegoś powodu nie można uzyskać- to czy warto to brać. No i czy przebieg oryginal. hehhe
http://otomoto.pl/oferta/hyundai-elantra-81-tys-km-z-niemiec-ID4p5SnE.html#1d8650d0a0
Jak możecie to napiszcie co wam się rzuca w oczy w tym modelu.

Cezary51

• Gość
KUPNO - Elantra
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Maj 2015, 22:57:01 »
Mi się rzuca w oczy automatyczna klima i prawdopodobnie podgrzewane lusterka. No i Sedan. Bardziej mi się podoba ta sylwetka.