Autor Wątek: Błąd czujnika kąta skrętu  (Przeczytany 5572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izdeb880

• HKP
  • **
Błąd czujnika kąta skrętu
« dnia: 06 Kwiecień 2022, 15:16:28 »
Witam, od pewnego czasu w moim Hyundaiu GDH i30 z silnikiem benzynowym 73,2kW z 2012 roku świeci się kontrolka kontroli trakcji.
Po diagnostyce u mechanika stwierdzono że jest problem z czujnikiem kąta skrętu.
Mechanik podjął się naprawy  (wymiany tego czujnika) lecz nie udało mu się rozwiązać problemu.
Z tego co wiem zamówił kilka czujników kąta skrętu leż żaden z nich nie pasował (podobno różnica była z podłączeniu z kostką-dokładnie ilością pinów)
Mechanik po kilku próbach stwierdził że nie jest w stanie naprawić problemu.
Sam próbowałem dowiedzieć się czegoś w ASO na temat tego czujnika ale dowiedziałem się że do mojego modelu auta takiego czujnika
samodzielnie nie da się dokupić - trzeba wymienić całą kolumnę kierownicy co kosztuje kilka tysięcy złotych.
Dlatego też moje pytanie czy ktoś z użytkowników miał podobny problem i czy udało się wam go rozwiązać.
Będę wdzięczny za każdą poradę lub sugestię.

Offline carsik

• Giełda
Odp: Błąd czujnika kąta skrętu
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwiecień 2022, 18:57:59 »
dotknął mnie dzisiaj identyczny problemy. Ale wykonałem kalibracje czujnika i temat na razie sie rozwiązał. Zobaczę na jak długo. Dodam, że błąd nie chciał się skasować przed kalibracja i kontrolka cały czas się świeciła.

Offline izdeb880

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwiecień 2022, 08:36:04 »
a jak dokonać tej kalibracji? mam tak samo, błąd nie da się skasować.

Offline carsik

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwiecień 2022, 18:24:17 »
większość testerów diagnostycznych dysponuje tą funkcją, to nic nadzwyczajnego.