Autor Wątek: [Accent LC] Szarpie przy odpalaniu i gaśnie  (Przeczytany 6728 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mtfk

• Gość
[Accent LC] Szarpie przy odpalaniu i gaśnie
« dnia: 30 Kwiecień 2012, 09:14:29 »
Witam;) Mój Accent od jakiegoś czasu przerywał przy ruszaniu przy małych obrotach( nawet stawał- zwalniał) postanowiłem zobaczyć swiece( własnie ta pierwsza z lewej swieca była bardzo zasniedziała - nie wiem czy dobrze to ująłem)inne były w b.dobrym stanie.Przy wyciąganiu kapturka przewodu wysokiego napięcia ze swiecy,metalowa część została w świecy a przewód wyciągnąłem, postanowiłem to spowrotem połaczyć,niestety efekt był mizerny auto miało te same objawy.Następnego dnia (czyli wczoraj) podłaczyłem moje stare dobre przewody wysokiego napięcia, niestety autko przy odpalaniu juz przerywa i silnik natychmiast gaśnie.Sprawdziłem cewki i zauważyłem że cewka która była połaczona PWN z tą zasniedziałą swiecą jest czarna, 3 pozostałe mają kolor zoty( te blaszki).Dwa lata temu miałem tę cewkę już wymienianą przez serwis.
 I takie pytanie czy to może być walnieta cewka?? Czy musi być taki sam numer cewek ( tam jest akurat numer 2,3) czy obojętnie może być numer 1,4. I czy przy wymianie wystarczy je tylko odkręcić ( tam jest bodajże 1 lub 2 śruby)

doman76

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwiecień 2012, 22:16:22 »
Jeśli cewka ma zaśniedziałe styki to najprościej wyczyścić (na jakiś czas wystarczy).
Do wymiany przy okazji: świece, kable bo piszesz o zaśniedziałych połączeniach. Po wyczyszczeniu styków cewki nalej do tych otworów naprawde dużo zagęszczonego smaru silikonowego(styki mają być w nim zanurzone). Przy okazji dobrze nasmaruj też styki pomiędzy kablami a wiecami.
Cewka musi mieć ten sam numer(Mają mocowanie po drugiej stronie).

mtfk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maj 2012, 12:46:49 »
Witam a więc  tak, wymieniłem świece, kable zmieniłem na stare( które wymieniłem 2 lata temu) i nasmarowałem smarem silikonowym cewki. i pojechałem do mechanika na komputer, okazało się że cewki nr 1,4 są przyczyną. Zostawiłem auto niestety cewek nie było szans aby w jeden dzien zamówić, mechanik zmienił mi kable ( niby było przebicie na 2 kablach) Check się już nie świeci, awaria cewek też nie pokazuje, niby wszystko ok.Autko śmiga już bardziej energicznie, niestety czasami na wolniejszych obrotach dalej trochę przymula.

[ Dodano: 2012-05-07, 15:13 ]
Niestety awarii ciąg dalszy.Po 5 godzinnym nie uzywaniu auta, nie chce odpalić,silnik kręci i gasnie.Dopiero gdzieś za 6 razem autko odpala, niestety po dodaniu gazu silnik gasnie. Po 3-4 próbach dopiero odpala.O co chodzi, auto znowu u mechanika;(