Forum > Accent
[Accent X3] Zmiana opon na inny rozmiar
skyline:
Witam :-) , mam zamiar kupic nowe opony letnie :mrgreen: . Wybor padl na Barumy Brillantis 8-) 2. Obecnie mam letnie 155/80/13, chce kupic troche szersze kapcie w nastepujacej kombinacji:
przod: 175/70/13
tyl: 185/70/13
Moje pytanie: Przejdzie takie cos? Nie bedzie obcierac mi rantow z tylu? Jak bedzie wygladac sprawa z przeklamaniem licznika? Ma ktos tak moze u siebie?
Zima jezdzilem na zimowkach 175/70/13 z przodu i z tylu wszystko bylo ok.
Znalazlem oponki 205/60/13 :shock: ale to juz chyba raczej nie przejdzie co? :roll:
Temat zamiescilem tez w innym dziale, ale tu chyba bedzie lepiej pasowac...
[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-04-27, 15:52 ]
Edycja tematu, dodanie tagu do tematu
pavlos:
Witam,
Ja mam założone przód i tył Barum Bravuris 2 195/50 R15 i uważam, że to jest max bez dokonywania przeróbek. Bardzo wiele zależy zresztą od felg (odsadzenie i szerokość felgi). Jeżeli felga jest dobrze dobrana to koła nigdzie ocierać ani haczyć nie będą.
doman76:
Moim zdaniem żle się do tego zabierasz.
Nie wiem jakie felgi masz przy tych 155 ale raczej będą ciut za wąskie pod 185. Ja radziłbym kupić felgi 14", lub jeśli liczy się dla Ciebie wygląd i jesteś w stanie pogodzic się z troche gorszym komfortem i zużyciem zawieszenia to 15", oczywiście tutaj też już musisz zacząć bardziej uważać na krawężniki dziury itp.
Do tego dopiero te opony 185 - jest to jeden ztańszych rozmiarów. Popatrz na tabelki typu zamienniki opon a licznik nie będzie bardziej przekłamywać.
pavlos:
Jeżeli posiada 13 calowe oryginalne felgi to mają one 5 cali. Zresztą przy 13 dużo szerszych felg chyba nie ma. Ja osobiście uważam, że opona szersza niż 175 na 5 calowej feldze (o ile da się zaaplikować bezpiecznie szersze opony) będzie wyglądała tragicznie:).
skyline:
Szerokosc felgi wynosi u mnie 4,5 cala. Opony 175/70/13 weszly bez trudu i nic sie z nimi nie dzialo. Wydaje mi sie, ze szersze opony z tylu nadaja bardziej agresywnego wygladu dla auta, ale skoro piszecie, ze 185 nie wejdzie na felge to trudno, nie bede kupowal nowych felg do takiego auta gdyz wg. mnie to mija sie z celem, zwlaszcza, ze za rok lub dwa chce go sprzedac (ale do tego czasu chce bezpiecznie jeszcze nim pojezdzic). Zamowilem 4 sztuki barumow w rozmiarze 175/70/13. Jak je dostane i zamontuje to napisze jak sie sprawuja.
Nawigacja
[#] Następna strona