Autor Wątek: [ix35 EL] radio i gubienie częstotliwości  (Przeczytany 13105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rasti

• Gość
[ix35 EL] radio i gubienie częstotliwości
« dnia: 26 Kwiecień 2012, 23:47:04 »
jeżdżąc po Krakowie radio gubi mi częstotliwość, właściwie przełącza się na inną z tego samego radia czyli np na chwilę z eski Kraków jest eska Katowice. Na dodatek szumi.
Wyjeżdzając poza miasto o radiu można zapomnieć. Było tak na oryginalnym a troszkę gorzej jest na wymienionym na stację multi. Czy ktoś wie czy założenie wzmacniacza anteny poprawi odbiór czy może jakiś separator? A może antena do du*y?

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwiecień 2012, 23:52:14 »
w antenie nie ma wejścia na wzmacniacz, trzeba by całą antenę wymienić bo oryginalna jest ogólnie kepawa.

rasti

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwiecień 2012, 23:16:48 »
a coś konkretnie byś polecił? wkurza mnie to radio ....

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwiecień 2012, 15:26:35 »
Coś masz chyba schrzanione w sofcie urządzenia bo sama antena do rewelacyjnych ie należy, ale ogólnie działa  :lol:. W mieście (tym bardziej Kraków) nie powinieneś mieć problemów z głównymi stacjami, a za miastem mogą być skoki ale nie może być sytuacji, że nie masz sygnału.
A sama wymiana anteny wg mnie jest kłopotliwa, bo musiałbyś wymienić również wiązkę, gdyby antena była z przodu jak 10 lat temu  :-? to zwykle dostajesz się pod lampką oświetlenia, a tak wiązka nie wiadoma czy leci pod dachem, czy schodzi gdzieś w dół i podłogą. Można spróbować zrobić test samego przewodu antenowego coś w stylu "przedzwonienie" kabla jednak tu już nie chcę zmyślać i lepiej udać się z tematem do profesjonalnego Car-Audio- tam na pewno dowiesz się sporo ciekawych rzeczy i otrzymasz fachową pomoc żebyś nie musiał pół samochodu rozbierać.
Ale zacząłbym od zmiany oprogramowania stacji multi.

rasti

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwiecień 2012, 11:00:30 »
Cytat: "firefighter1"
Coś masz chyba schrzanione w sofcie urządzenia bo sama antena do rewelacyjnych ie należy, ale ogólnie działa  :lol:. W mieście (tym bardziej Kraków) nie powinieneś mieć problemów z głównymi stacjami, a za miastem mogą być skoki ale nie może być sytuacji, że nie masz sygnału.
.

Na oryginalnym radiu było podobnie w Krakowie grało ale czasami z szumem....Podjadę do magików jak polecałeś niech sią głowią;)

k3nio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwiecień 2012, 15:04:54 »
Mam jeszcze jedno pytanko co do tego radia (stacja multi. Roadrever).
Jest z tyłu możliwość podłączenia wzmacniacza a później subwoofera?
Bo tym seryjnym głośniczkom bardzo brakuje niskiego tonu...

rasti

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwiecień 2012, 18:58:16 »
Jezeli pytanie jest do mnie to szczerze powiem ze nie wiem jaka mam stacje i czy to roadrever.
A wydaje mi się ze do każdego radia można podłączyć wzmacniacz i subwoofer nie musi byc specjalnych wejść.
Co do basów to oryginalne radio w ustawieniach ma takie basy ze aż przytłacza. Stacja tak nie ma:(

Offline yakoto

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwiec 2018, 19:47:50 »
Prośba o pomoc.
W tym roku stałem się posiadaczem Ix35 1,7 z 2011r. Od początku meczy mnie brak możliwości zaprogramowania stacji radiowych na Działają tylko w mieście najmocniejsze stacje i to niezbyt czysto słabszych nie ma wcale. Do tego co 2-3 tygodnie po odpaleniu samochodu radio gubi wszystko co było zaprogramowane. Jest to model A2265TT.
Przeczytałem wszystko co udało mi się wyszukać i podejrzewam iż przyczyną jest uszkodzony wzmacniacz antenowy tylko nie wiem w którym miejscu on jest umiejscowiony. Za podsufitką blisko anteny?
Zastanawiam się czy najpierw dobrać się do radia i podłączyć antenę zastępczą do sprawdzenia czy do anteny i wzmacniacza od strony podsufitki.
A może można jakoś uaktualnić oprogramowanie?
Ktoś coś podpowie będę bardzo wdzięczny.
Jarek