Forum > i30 PD

Haczenie podczas zmiany biegów

(1/3) > >>

rustin:
1.4 T-Gdi, zauważyliście u siebie podczas zmiany biegów szczególnie 2 na 3 i 4 na 5, że jakby coś haczy? Czuć pod ręką taki jeden zgrzyt ale nie słychać go , tak jakby coś zahaczalo.

farciarzgilmore:
Tak, też to zauważyłem, samochód z 2018 roku i haczy najbardziej z 2 na 3. Zauważyłem, że jak dobrze dogrzejesz auto to jakby znikało to haczenie. Ktoś wie co to może być? Czy da się temu zaradzić?

wajkii:
Mam z 2018 i też miałem z tym problem. Po kilku tys km wymieniali synchronizatory 3,4 i chyba 5. Najbardziej mi haczylo i haczy z 1 na 2, ale tu n nie robili. Ogólnie skrzynia nie należy do precyzyjnych i przyjemnych w obsłudze.

rustin:
Wymieniłem u siebie olej na 70w taki jak w instrukcji trochę jest lepiej.  Ciekawe jaki koszt wymiany synchronizatorów. Czyli po ich wymianie problem minął oprócz 1 na 2?

wajkii:
Trochę pomogło, nie czuć już zebow przy wkładaniu biegów, przy 1 na 2 przy normalnej zmianie czuć że lekko po zębach poszło, trzeba to robić wolno. Miałem kilka razy zastępcze i30/ceed i one lubią wolna zmianę biegów, gdzie np vw, toyota, opel pozwalają znacznie szybciej i płynniej zmieniać biegi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej