Forum > Tucson JM
[Tucson] Ile palą Wasze Tucsony benzyna, LPG
y4r3k:
A lepsze wyniki da się zrobić jak się jezdzi 2000-2500 obrotów... niestety brakuje 6 biegu. Najoszczędniej byłoby jechać 5 bieg i 2000, ale to jest jakieś 65-70km/h.......
open:
Wiecie co - myślę, że jednak rodzaj napędu ma spore znaczenie na ilość spalanego paliwa. Mimo, że napęd 4WD rzadko się załącza to jednak zwiększa istotnie masę - i gdzieś trafiłem na dane techniczne to rozróżniające - wersje 4WD mają gorsze przyspieszenie i większe zużycie.
Zatem moje 12.90 l/100 LPG mimo opcji "kapelusz mode on" może nie jest takie tragiczne ;)
bock_1:
Witam.
Dwa tygodnie temu zakupiłem swojego Tucsona i w końcu przyszedł czas na test spalania. Wczoraj i dzisiaj przejechałem w sumie 146 km.( trasa ok 90 km, miasto ok 60 km). prędkości: do 50 po mieście, 90-110 poza terenem zabudowanym, 130 osiąga bez najmniejszego wysiłku (wyprzedzanie). Auto spaliło mi 10,65 l. Spalanie średnie - 7,3 l / 100 km. Tak więc spalanie uważam, że nie najgorsze. Szczerze, spodziewałem się więcej. Jestem zadowolony :) Wygoda jazdy tym autem w porównaniu do fiata grande punto to jak dzień do nocy :) Brakuje 6 biegu. Ale przeżyje to. Pozdrawiam
waszek_rmc:
Czy oby na pewno posiadasz benzynę? Wierzyć mi się nie chcę, ze mozna uzyskać takie spalanie...
9 w trasie jest mozliwe, ale 7,3?
andrzej351:
witam!może z innej beczki ale też o spalaniu...
kolega open w poście nr.63 poruszył ciekawą kwestię.faktem jest to że samochody z napędem na wszystkie osie palą trochę więcej.
mam od niedawna Tucsona 4WD 2.0crdi,samochód jeździ na kołach 18" więc spalanie na takich "walcach" spala średnio około 9l ropy.ponieważ w okresie letnim żadko kiedy używa się 4WD to zrobiłem ciekawy eksperyment.
wymontowałem wał napędowy :-D .samochód jeździ tak jak jeździł,z napędami nic się nie dzieje a spalanie spadło o ponad litr!!!
uważam że w autach z silnikami benzynowymi które mają napęd 4WD również taki zabieg może się udać...
Nawigacja
[#] Następna strona