Forum > Tucson JM
[Tucson] Ile palą Wasze Tucsony benzyna, LPG
bednar:
Jeśli ktoś z Was ma ochotę prowadzić statystyki zużycia to proponuję skorzystać z gotowych narzędzi. Jest tego kilka. Ja korzystam z motostat.pl i autocentrum.pl. Pierwsze jest lepsze, ale chyba nie ma aplikacji na androida, a drugie gorsze ale ma ten dodatek. Tak więc po tankowaniu wpisuję na telefonie ilość paliwa, itd. A potem w domu przenoszę sobie te dane z autocentrum na motostat. Trochę roboty, ale działa.
Moje wpisy:
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/52448/1
Podzielcie się swoimi.
y4r3k:
U Ciebie faktycznie jakoś sporo pali, czy sprawdzałeś może spaliny lpg na stacji diagnostycznej ? Ja 2 tyg temu zrobiłem to tak z ciekawości i zarowno na wolnych obrotach jak i na 3000 miałem parametr lambda kolo 1.001 wiec minimalnie bogata mieszanka, ale zupelnie w normie.
bednar:
Przegląd mam chyba za miesiąc więc sprawdzę.
Ale w grudniu 2012 byłem u gazowników. Podłączyli mi sprzęt pod kompa i ustawili skład mieszanki na optymalny, Podobno miałem wcześniej zbyt ubogą o 20% na biegu jałowym i o 5% w normalnym zakresie. Fakt, że wcześniej na benzynie był nieco bardziej żwawy niż na LPG, teraz nie widzę różnicy (było to widoczne tylko przy ostrym deptaniu pod górę, a nie w normalnej jeździe).
Zmniejszyli mi też temperaturę przełączenia z PB na LPG do 35 stopni. Teraz znacznie wcześniej przełącza na gaz.
Poza tym używam Torque w telefonie i wygląda, że lambda średnia jest taka jak ma być.
Moja Astra 1.6 16V paliła w Krakowie 13 l/100 km (a styl jazdy ten sam, bo i kierowca też). Astra waży 1250 kg, Tucson 1550 kg.
Kolegi Laguna 2 1.8 16V pali też 13 l gazu / 100 km w Krakowie. Laguna waży 1390 kg. Tak więc sam nie wiem co mam myśleć.
michal1142:
Słyszałem że Cheerokie pali 14 litrów gazu, to Tuscon powinien zmieścić się w10
bednar:
Z tym cheerokim to bajki, chyba że w trasie przy 90 km/h:)
Mam kilku znajomych z SUVami wielkości Tucsona (Freelander 1.8 16V, Vitara 2.0) i w mieście palą im 14 do 15 l gazu. Ale jeżdżą w Limanowej, "trochę" mniejsze korki niż w Krakowie.
Nawigacja
[#] Następna strona