Autor Wątek: Problem z automatem  (Przeczytany 2923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lysy999

• HKP
  • **
Problem z automatem
« dnia: 25 Styczeń 2022, 10:01:19 »
Witam. Mam problem ze skrzynią automatyczną, mianowicie podczas redukcji z 6 biegu auto szarpie. Zauważyłem że 6 bieg wchodzi już powyżej 60 km/h ( czy to jest normalne ) i wydaje mi się że przy hamowaniu dość długo redukuje z szarpnięciem. Jak przerzuci się na ręczne wbijanie biegów i rozpędzi powyżej 80 km/h to już szarpanie nie występuje i czy normalne jest że jak się przerzuca z automatu na ręczna to nigdy 6 biegu nie pokaże tylko zawsze zredukuje do 5 ??? Może ktoś miał podobny problem.  Dodam że była przeprowadzona regeneracja konwertera z wymianą oleju jednak nie pomogło a mechanik twierdzi że mechanicznie skrzynia wygląda bez zarzutów

Offline Piotrek79

• Giełda
Odp: Problem z automatem
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Styczeń 2022, 08:44:57 »
Miałem tak kiedyś tylko w Tucsonie. Skrzynia złapała jakieś dziwne ustawienia i pomogło odpięcie akumulatora na 15 minut i nauczenie skrzyni od nowa jazdą. Po tym chodzi ok. Ale u mnie inny automat jest. Możesz spróbować to nic nie kosztuje.

Offline Lysy999

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Styczeń 2022, 08:54:31 »
Była robiona adaptacja, więc wątpię, ale dzięki spróbuje

Offline Rupert

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Styczeń 2022, 00:18:12 »
Polecam autowawer w Warszawie. Dobrzy spece od automatów. Co do załączania 6, to wydaje mi się, że u mnie (2 0 crdi 184 KM), dzieje się to później - postaram się sprawdzić. Jest też taka apka car scanner (płatna), dzięki której możesz używając interfejsu obd (na allegro dostępne za grosze) zobaczyć, który bieg masz zapięty i czy i kiedy załącza się lock up. Może właśnie on jest problemem.
A co się działo, że musiałeś robić konwerter?

Offline Lysy999

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Styczeń 2022, 05:14:39 »
No właśnie pojechałem z tym szarpaniem do mechanika, i on stwierdził że przyczyną będzie konwerter bo jak miał podpięty komputer podczas jazdy to była spora różnica pomiędzy obrotami silnika a na skrzyni

Offline Rupert

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Styczeń 2022, 00:25:01 »
Zrobiłbym diagnostykę skrzyni u jakiegoś fachowca od automatów. A co do 6 biegu to dzisiaj się przejechałem i podczas takiego normalnego przyśpieszania do 80 kmph (korki więc nie zdołałem wiecej)  miałem 5. Z tym, że to raczej żadna informacją dla Ciebie, bo mamy inne skrzynie i silniki